Nejrychlejší růst cen za poslední roky začíná výrazně ujídat úspory lidí i firem. Inflace už se podle nejčerstvějších údajů za říjen vyhoupla ke třem procentům, úrokové sazby u bankovních účtů ale nerostou a zůstávají blízko nule. A to i poté, co Česká národní banka začala v létě zvyšovat hlavní sazbu, od níž se odvíjí úročení účtů u komerčních bank.

Za rozevírající se nůžky mezi rostoucí inflací a stagnujícími úrokovými sazbami může to, že Češi mají v bankách naspořenou rekordní sumu peněz. Lidem i firmám leží na účtech rekordních 3,8 bilionu korun. Banky tedy mají peněz přebytek a nepotřebují získávat nové, což jinak dělají právě atraktivními úroky.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru