Když těsně před polednem otevírám dveře restaurace Kobe v areálu pražského BB Centra, Monika Kohoutková už mě vyhlíží. "Jdete včas, to je skvělé. Když jsem před devíti lety přišla do Prahy, byla jsem v šoku, jak tu lidé vnímají čas a zpoždění nikdo neřeší. Dodnes mě to udivuje," usmívá se nevěřícně rodačka z Břidličné, podle níž mají Moravané dochvilnost v krvi.

Důvodů, proč k setkání zvolila právě podnik ze sítě špičkových asijských restaurací, má hned několik. "Tím absolutně nejdůležitějším je poloha vůči mé kanceláři. Pěšky to sem trvá tři minuty. Jsem totiž pověstná hláškou: Běží ti čas!" To jednatelka společnosti Škoda Praha Invest (ŠPI) ovšem netuší, že si u stolu ještě nějakou chvíli posedíme.

Protože je neustále v pohybu a vyhledává změny, do podniku, který už jednou navštívila, se obvykle nevrací. "Jsem typ člověka, který se dvakrát nedívá na stejný film a nečte tutéž knihu," vysvětluje. A tak má i restaurace Kobe dnes svou premiéru. "Ale vím, že tady nešlápneme vedle. Podnik mi doporučila mladší dcera, kterou pokládám za velkého gurmeta," líčí kudrnatá blondýnka v elegantní halence s puntíky, když číšník servíruje amuse-bouche v podobě sezamového rizota s krevetou.

Pracovní oběd s Monikou Kohoutkovou, personální ředitelkou společnosti Škoda Praha Invest
Kobe Fusion Restaurant

◼ Vyznat se v areálu pražského BB Centra je vcelku oříšek. Restaurace Kobe, která zde otevřela teprve nedávno, naštěstí sídlí na viditelném místě přímo u frekventované Vyskočilovy ulice.

◼ Prvně příchozího hosta překvapí vzdušným prostorem a nekomplikovaným interiérem, jenž sází na kombinaci pískové a černé barvy.

◼ Okolo poledne se podnik rychle plní a stává se živou směsicí hlasů, vůní i barev, servis v podobě těžkých břidlicových desek rovněž zanechá dojem.

Při listování pestrým menu se dozvídám, že pro velkou fanynku plavání a fitboxu je mnohem důležitější nabídka dezertů než hlavních chodů. "Ujíždím na sladkém. Klidně můžu oběd odstartovat právě dezertem, dám si ho místo předkrmu," říká energicky a objednává nejprve pěnu z tmavého a světlého nugátu, poté sake mango plate, sestavený z několika druhů sushi, salátu goma wakame a polévky misoshiru. Já začnu gyoza taštičkami s kuřecím masem a jako hlavní chod si objednávám pečené hovězí v teriyaki omáčce a koriandrové rizoto.

Po ruce skořice

"Miluji mořské řasy, dary moře, ryby, syrové maso a sýry," vyjmenovává má spolustolovnice své gastronomické favority. Doma si připravuje rychlé jídlo do krabiček a moc nekoření, jelikož si ráda vychutnává ingredience jako takové. "Je ale pravda, že zbožňuji skořici a nepřetržitě ji u sebe nosím v malé kořence. Některým jídlům dokáže dodat neobvyklý šmrnc. Už by si ale mohli pospíšit, nemyslíte?"

Když po pár dalších minutách dojde na první chod, Monika Kohoutková vypráví o začátcích své kariéry v kovohutích − významné hliníkárně AL Invest, kam nastoupila po střední škole. "To byl osud, v Břidličné je každý odkojený kovohutěmi. Paralelně jsem vystudovala vysokou školu a vypracovala se na personální ředitelku," vzpomíná.

Na stejné pozici poté působila ještě v další firmě a po kilometrech se přibližovala Praze, v níž zakotvila v ŠPI, jež se stará o obnovu a rekonstrukci elektráren. Příští rok to bude deset let. Personalistika je podle jejích slov čarování v lidském sektoru s velkým prostorem pro tvořivost. "Lidé nejsou statičtí, neustále se mění a nikdy se na ně nemůžete stoprocentně spolehnout − nikoliv ve smyslu zodpovědnosti, jen nikdy nevíme, co se přihodí. Co člověk, to jiná osobnost."

jarvis_59c3bec2498e27ac1aa3fee0.jpeg
Monika Kohoutková, personální ředitelka společnosti Škoda Praha Invest
Foto: Honza Mudra

Umět číst v lidech

Monika Kohoutková se věnuje i koučingu, pomáhá také sjednocovat týmy a narovnávat mezilidské vztahy. "Mou velkou vášní je grafologie. Její znalost mi umožňuje připravit se na setkání s člověkem. Stačí vidět jeho poznámky nebo podpis, to vám o druhém prozradí spoustu věcí. Ráda čtu lidi," pokračuje s tím, že kvalitní rozbor písma jí trvá i několik hodin.

Tou dobou už nám trochu dochází trpělivost, protože hlavní jídlo zřejmě uvízlo v jiném časoprostoru. Když ho obsluha konečně doručí, musíme uznat, že vzezření, vůně i chuť zpoždění trochu kompenzuje.

Mezi kousky masa, plátky ryb a zrnky rýže se pozornost obrací k další kariéře paní ředitelky. Škoda Praha Invest v současné době redukuje své aktivity a postupně propouští zaměstnance. "Řídím náš projekt Přeměnit stres v energii, určený k vedení a motivaci lidí. Zajišťuje vše od jejich osobního rozvoje přes odbornou pomoc až po důstojné ukončení pracovního poměru," vysvětluje Monika Kohoutková a dodává, že za tento koncept společnost koncem května získala ocenění nejlepšího projektu roku v soutěži HREA − Excellence Award 2016. "V rámci tohoto projektu mohou dokonce naši zaměstnanci najít nové profesní uplatnění po dokončení probíhajících rekonstrukcí a výstaveb elektráren. Vlastně je dalším startérem i pro mě a mou kariéru. Běží mi čas a není prostor pro otálení!"