Výrobci české varianty rumu mají před sebou šest měsíců nejistoty. Během nich se dozvědí, zda musí změnit recepturu na výrobu "tuzemáku". Jedna ze složek rumového aroma, které nápoji dodává charakteristickou vůni a chuť, může být podle analýzy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin zdravotně závadná.

Výrobci se však už nyní připravují na možnost, že látku nebudou moci používat. Podle Unie výrobců a dovozců lihovin mohou firmy aroma využívat do druhé poloviny dubna příštího roku. "Bohužel máme informace, že veškeré aktivity směřují k zákazu používání rumového éteru od jara příštího roku," potvrzuje Pavel Kadlec, generální ředitel společnosti Palírna u Zeleného stromu. Firma prodává český rum pod řadou Hanácká.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.