Rumové aroma, typické pro tuzemák nebo některé cukroví, může z výrobků zmizet. Podle vědců z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin obsahuje látku, která je rakovinotvorná, konkrétně ethylester kyseliny mravenčí (mravenčan ethylnatý). Závěry výzkumu se bude zabývat Evropská komise, která by mohla ingredienci úplně zakázat. Pokud k tomu dojde, Česko bude žádat výjimku, potvrdil HN ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Byla hodnocena rumová tresť, která je komplexní směsí. Hodnoceno bylo 84 látek rozdělených do 12 skupin. U čtyř skupin byla identifikována rizika, konkrétně, že uvedené látky mají karcinogenní účinky (mohou způsobit rozvoj rakoviny) nebo genotoxické, neboli mutagenní účinky (což znamená, že mohou způsobit genetické poškození buněk)," upřesňuje hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Zákaz by zkomplikoval situaci firmám, které český rum vyrábí − tuzemák by musel změnit složení. Jde přitom o populární alkoholický nápoj: konzumace všech rumů tvoří podle údajů Unie výrobců a dovozců lihovin až čtvrtinu všeho vypitého alkoholu v Česku.