Nazelenalé listy zelí v červeném nálevu − vypadá zvláštně, voní nám nevábně a jeho chuť je ostře pikantní a velmi specifická. Přesto si tato tradiční korejská fermentovaná delikatesa podmanila jako superpotravina svět. A pak i vesmír. Tady už ale ani tak nešlo o její blahodárné účinky, ale hlavně o to, že žádný Korejec si život bez kimchi, byť jen na chvíli, nedovede představit. S 30letým inženýrem Ko Sanem tedy letělo do kosmu speciálně upravené "space kimchi".

S kimchi i do války

Nakládané, zpočátku pouze solené zelí a další zeleninu zakopávali pod zem v hliněných nádobách obyvatelé Koreje už před tisíci lety. Postupně pak s přidáváním dalších ingredien­cí dospěl pokrm do dnešní podoby. Jeho variací a lehkých nuancí je však na stovky − každý region, a dokonce i každá rodina mají nějakou vychytávku, přičemž kimchi má i své sezonní varianty. 

V článku se dále dozvíte

  • Korejský všelék, základ dlouhověkosti, národní poklad.
  • Není divu, že když v roce 2008 letěl do vesmíru první korejský kosmonaut, vykročilo i kimchi na oběžnou dráhu.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.