Německé město Hamburk bylo ve druhé polovině 19. století startovním místem mnoha vystěhovalců na jejich cestě za novým životem za oceá­nem, z tamního přístavu se však nejspíš do Ameriky dostal i takzvaný hamburský steak. V Novém světě mu pak začali říkat zkráceně hamburger a posléze jen burger. O tom, kdo z Američanů udělal první opravdový burger, tedy plátek grilovaného mletého masa vložený do housky, se ovšem dodnes vedou spory.

Jedna pověst praví, že v roce 1885 ho vytvořili bratři Charles a Frank Menchesovi ve městě Hamburg ve státě New York. Tato verze nahrává spíše faktu, že jídlo vzniklo až v USA. Nicméně původní hamburský steak byl v celém Německu standardním jídlem pro nižší třídu už dlouho předtím. Ví se také, že na sklonku 80. let 19. století prodával jistý Fletcher Davis v Texasu obložené chleby, které se vzhledem zas tak nelišily od hamburgerů, jak je známe dnes.

Nynější podobu fastfoodového krále má ale patrně na svědomí Oscar Bilby z oklahomského města Tulsa. Ten prý dostal v roce 1891 nápad podávat plátek masa v rozkrojené housce. První psaná zmínka o hamburgeru je však přesto o dva roky starší − pochází z novin ve městě Walla Walla ve státě Washington, kde 5. ledna 1889 vyšel seznam tradičních amerických jídel.

jarvis_59b12eb1498e2987da84d9a2.jpeg
Na dobrý burger je důležité mít kvalitní maso a samozřejmě i dobrý gril, aby se maso nepřepalovalo.
Foto: Matej Slávik

Existuje nespočet variací burgeru, a jak podotýká Petr Chaloupka, majitel Peter's Burger Pubu v pražském Karlíně, jeho příprava může být vždy tak trochu improvizací. "Na dobrý burger je důležité mít kvalitní maso, to naše má 20procentní tučnost. Základem je také dobrý gril, my grilujeme na litinovém tálu. Ten by neměl mít víc než 180 °C, aby se maso nepřepalovalo," podotýká.

V Peter's Burger Pubu mají vždy i jeden burger dne, jehož název a složení vznikají improvizovaně podle sezonní nabídky. Například Postrach, jejž jsme měli možnost ochutnat, připravují z květové špičky z jalovičky, hořčicové majonézy, uzeného sýra, grilované zeleniny a špenátových listů, podává se ve tmavé šrotové bulce. Jako příloha vedou v restauraci klasické domácí hranolky. "Nejoblíbenějším burgerem je v současné době Tripple Cheese. Docela dost si lidé dávají i Donald the Boss s dvojitou porcí masa," uzavírá Chaloupka.