Plodů z rodiny slivoní je na tisíce druhů. Ale není nad klasickou modrou zahradní švestku. Lahodně aromatickou, s šedostříbrným ojíněním, která je pevná, šťavnatá tak akorát a její dužina se krásně odloupne od pecky. Po staletí patří k nejoblíbenějšímu tuzemskému ovoci. Navíc je nedílně spjatá s řadou našich téměř národních symbolů. Bez slív a švestek by například nebylo nejpopulárnější české pálenky. Nebo klasická povidlová buchta. Ta povidla samozřejmě musí být švestková. Dokonce jedna z oblíbených her slavného Divadla Járy Cimrmana nese název Švestka.

Blahodárných pět švestek

Slovo týdne

Kadlátko

jarvis_59a7ece0498e2987da220901.jpeg

◼ Co jsou trnky, trnéčky, kadlátka, durancie nebo renklódy? V kategorii švestek, slív, mirabelek, blum, rynglí je mírně řečeno nepřehledno, ať jde o druhy či názvosloví.

◼ Za základ berme rozdíl mezi slivoní a slívou. Slivoň je strom, slíva plod. Švestky a pološvestky jsou modře zbarvené, oválné a kulovité plody slivoně švestky; říká se jim také slivky, slivy, kadlátka, kadlata, karlátka, duranky, modré ryngle, zamastilky…

◼ Divoce rostoucí drobné modré plody, trpké, s velkým podílem tříslovin, jsou trnky neboli trnéčky. Blízkým příbuzným švestek jsou mirabelky a renklódy, kulaté, zabarvené zpravidla do červené, žluté, zelené. Nejdrobnější se nazývají špendlíky.

◼ A aby byl zmatek dokonalý, jsou tu i krajová specifika. Někde se říká trnky i kadlátkům, tedy švestkám. A malé švestky trnkám.

◼ Pak se v tom vyznejte.