Fenomén dodávek, které jen tak zaparkují uprostřed ulice, otevřou okénko a v doprovodu lákavých vůní krmí náhodné kolemjdoucí, má své kořeny v Americe. Dokonce se uvádí, že historicky první food truck v podobě přestavěného dostavníku prodával čerstvé jídlo kovbojům už v roce 1866.

Koně postupem času vystřídaly motory a palivo, přičemž velkým množstvím food trucků se dnes pyšní například Anglie, Španělsko či sousední Polsko. Ani Česko nezůstává pozadu a pokusy o pouliční prodej jídla připravovaného srdcem a z kvalitních surovin už pár let probíhají i u nás.

Jen s legislativou ohledně prodejních míst ve veřejném prostoru to tady food truckeři nemají tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát: složitá administrativa, dlouhá doba vyřizování a mnohdy zbytečné úsilí je nakonec zahání na soukromé akce, koncerty či food festivaly. V tom lepším případě si domluví místo na soukromém pozemku, aby aspoň trochu dostáli své americké předloze.

Být food truckerem znamená být součástí specifické komunity a ztotožnit se s kočovným životním stylem, který je často tvrdý a nekompromisní. Přináší však něco, po čem tihle lidé bytostně touží: svobodu. Přesto kaž­dý nomád jednou začne hledat svůj přístav, a tak provozovatelé "jídelních vozů" otevírají bistra a restaurace nebo o tom alespoň sní.

Sbohem špagetám s kečupem

Ačkoliv Robin Krčmář i jeho přítelkyně Anette Prokešová studovali umělecky zaměřené vysoké školy, brigády v kavárnách, restauracích a barech během studií je přivedly až k italské gastronomii. "Pracovali jsme spolu v jednom brněnském bistru, které provozuje rodilý Ital," vzpomíná Robin. Rozhodli se využít mezery na českém trhu a výsledkem je originální Pasta Truck − dodávka prý ještě ze západního Německa, která už dva roky brázdí ulice nejen moravské metropole.

"Naše těstoviny jsou výživné, rychlé a jednoduché na přípravu, i když to není úplně typické jídlo pro food truck, kde většinou figurují americké speciality. Chtěli jsme být trochu odlišní," vysvětluje originální zaměření svého auta Krčmář.

Když přišli na úřady s tím, že budou vyrábět čerstvé těstoviny přímo v autě, všichni si prý ťukali na čelo. Našli si proto prostor kousek za Brnem, který z původních kanceláří rekolaudovali na velkou kuchyň. Postupně vymysleli také způsob, jak vytvořit pohyblivou přípravnu, která s nimi cestuje na vícedenní akce.