Technologická společnost Avast Software poskytuje svým zaměstnancům jídlo zcela zdarma. Takový přístup jako v amerických IT společnostech není v českém prostředí příliš častý. Za oceánem platí svým zaměstnancům jídlo firmy jako Twitter, Airbnb nebo Dropbox.

"Investice se nám vyplácí. Jsme rádi za zpětnou vazbu od spokojených zaměstnanců," říká Tomáš Princ, provozní manažer Avastu.

Český vývojářský podnik sídlí na pražské Pankráci. Jídelnu mu provozuje firma Perfect Canteen známého kuchaře Filipa Sajlera.

36 tun

V 13 kantýnách, které Sajler provozuje, se za rok spotřebuje 36 tun kuřecího masa, 37 tun pomerančů a 16,5 tuny rýže. Zaměstnanci za týden vypijí pět tisíc litrů ovocných šťáv a spotřebují 10 tun ovoce a zeleniny. Firma očekává, že do konce roku 2018 bude spravovat 17 kantýn.

Z restaurace přímo v budově těží i samotná firma. Zaměstnanci neplýtvají časem chozením do přilehlých hospod a utužují vztahy společným obědváním.

O technologické pracovníky se společnosti v současnosti přetahují. Nabídka stravování zdarma je jedním ze způsobů, jak ty stávající udržet a nové přilákat.

"Zdravé celodenní stravování je konkurenční výhoda," dodává Princ z Avastu. Pravidelné jídlo podle něj podporuje štěstí, spokojenost a snižuje nemocnost zaměstnanců. "V praxi to pak vypadá tak, že u jednoho stolu tu kolegové snídají se svými dětmi, vedle nich probíhá neformální jednání s externími byznys partnery a kousek dál se nad kávou radí spolupracovníci z více týmů. Velmi to pomohlo vylepšit, usnadnit a urychlit komunikaci ve firmě," tvrdí manažer.

Češi chtějí polévku i dezert

V kantýně je na výběr mezi pěti až sedmi jídly nebo lze využít teplý či salátový bar. Jídelníček se skládá jak z typicky českých, tak z etnických či lehčích jídel. Na výběr je také oběd připravený ze sezonních surovin a jídlo šéfkuchaře. Tradicí je v Avastu páteční řízek.

Podle odhadů Avast každý měsíc do pokrmů investuje necelé dva miliony korun.

"Moderní zaměstnanec chce jíst pestře. Češi ale mají stále rádi pokrmy jako smažený sýr a řízek nebo dobrou českou omáčku. Roste obliba netradičních komodit, stoupá spotřeba ryb, zeleniny, ovoce, obilovin a luštěnin. Pořád je pro nás důležitá polévka a dezert," přibližuje kuchař Filip Sajler.

Mezi zákazníky Perfect Canteen patří například centrála společnosti Moneta Money Bank, O2, Sazka nebo pojišťovna Kooperativa. Každá z velkých společností má ke stravování svých zaměstnanců jiný přístup.

"Některé společnosti požadují, aby byl vždy v nabídce alespoň jeden tradiční pokrm orientovaný na nižší cenu. "Naše spodní hranice za porci je okolo 85 korun. Jedná se o jednoduché těstoviny, vegetariánská jídla, sladké pokrmy nebo české klasické obědy z vepřového masa.

Perfect Canteen denně připraví sedm tisíc jídel. Zaměstnanci klientů za týden spořádají 36 tun kuřecího masa, 37 tun pomerančů a 380 tisíc vajec.

Podniky učí své lidi jíst zdravě

Častým požadavkem podniků na provozovatele kantýny je také zařadit do nabídky alespoň jedno lehčí a zdravější jídlo denně. Firmy se snaží své zaměstnance naučit obědvat zdravě. Moneta Money Bank například více finančně podporuje lehčí a etnické pokrmy, které jsou díky tomu pro zaměstnance centrály levnější.

"Každý den dotujeme 20 procent prodejní ceny zdravého hlavního chodu. V červenci kuchaři vydali více než tisíc lehčích jídel, což svědčí o vysokém zájmu strávníků," míní Jakub Švestka, mluvčí banky. Ta kromě zeleninových jídel či pokrmů s bílým masem či rybou investuje také do čerstvých šťáv a salátového baru.

Restaurace, která se nachází nedaleko pražské centrály, je volně přístupná také veřejnosti. Jedna porce stojí od 85 do 150 korun.

"V jídelně pracují kuchaři od půl osmé ráno do půl šesté večer. Vedle oběda si pracovníci mohou dopřát také snídani, kdy jsou v nabídce vajíčka, palačinky či domácí jogurty," jmenuje Švestka. Ke svačině zaměstnanecká restaurace připravuje bagety a k večeři zpravidla "hotovky".

Druhá kantýna, kterou banka vlastní, se nachází v Ostravě nedaleko zákaznického centra. Tu se společnost chystá vylepšit. "V současnosti plánujeme především rozšířit nabídku a prodloužit otevírací dobu. Budeme investovat také do modernizace interiéru jídelny," přibližuje plány banky Jakub Švestka.

Všechna hlavní jídla, která ostravská restaurace nabízí, Moneta Money Bank dotuje 15 korunami.

Podnikatel chce vlastní pekárnu

Tržby firmy Perfect Canteen dosáhly loni 175 milionů korun. Vybudování firemní restaurace podle Sajlera vyžaduje několikamilionovou investici.

"Začínali jsme před sedmi lety s první firemní kantýnou, dnes jich máme 13," říká majitel sítě Sajler. Provozuje také cateringovou službu, kterou si firmy mohou objednat na své akce.

Kuchař a podnikatel Sajler chce do konce příštího roku zbudovat další čtyři provozy, z toho tři ve formě franšízových bister. Postupně by chtěl zprovoznit také vlastní malou pekárnu, kde by tým pekařů připravoval většinu pečiva, které kantýny ve firmách nabízejí.

Podnikat v gastronomii je podle Sajlera náročné. "V porovnání s provozováním běžných restaurací je byznys s firemními kantýnami lépe řiditelný, věci se dají snadněji naplánovat," přibližuje známý kuchař.

Výhodou je podle něj to, že kantýny fungují až na pár výjimek pouze v pracovních dnech, od pondělí do pátku. To poskytuje kuchařům a dalším zaměstnancům firemních restaurací volné víkendy, což není v gastronomickém odvětví obvyklé. Filip Sajler ve své síti zaměstnává 150 pracovníků, kteří procházejí téměř tříletým rozsáhlým školením.


OPRAVA 7. 8. 2017, 9:52: V textu jsme uvedli, že firma spravuje 17 kantýn, místo správných 13. Perfect Canteen počítá, že do konce roku 2018 bude spravovat 17 kantýn. Za chybu se omlouváme.