Pokrm, který údajně vymysleli chudí obyvatelé Andalusie, si později oblíbili pastevci po celém Španělsku. Jeho příprava byla totiž jednoduchá a nezahrnovala vaření. Rajčata, bez kterých si dnes toto jídlo nelze představit, dovezli do své rodné země španělští kolonizátoři samozřejmě až po objevení Ameriky. Zajímavostí je, že pro přípravu polévky se rajčata začala používat až v 19. století. Verzí gazpacha existuje nespočet, někdy se dokonce tvrdí, že jeho variací je šest milionů, stejně jako obyvatel jihošpanělského regionu, kde vzniklo.

jarvis_598300aa498e27acf5cf0cf1.jpeg
Šéfkuchař španělské restaurace El Centro na Malé Straně v Praze Oscar Caceres Ruiz
Foto: Tomáš Tesař
Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se