Dlouho se soudilo, že vínu se v Brazílii vzhledem k její poloze blízko rovníku moc nedaří, my se však bavíme o páté největší zemi světa. A tak tu najdeme i hornaté chladnější oblasti na jihu. Poblíž hranic s Argentinou a Uruguayí jsou stovky vinic, mnohé s dlouhou tradicí. Hlavně v regionu Rio Grande do Sul, kde jich je 90 procent. Ale tamní vinaři dávali vždy přednost spíše kvantitě před kvalitou. Produkce špičkových vín, z nichž se sice většina vypije v Brazílii, ale některá už míří také do Evropy a USA, tu nemá zase tak dlouhou historii. Dvacet, maximálně třicet let.

Dobré jméno si už tady udělaly některé sekty, ostatně ne náhodou byl jednou z prvních zahraničních firem, které v největším jihoamerickém státě investovaly, francouzský Moët & Chandon. Ale Brazílie je také země skvělého hovězího a úžasných steaků a k nim se samozřejmě hodí červené. Najde se? V Británii se o to již několik let pokouší obchodní řetězec Marks & Spencer, který brazilská vína do své nabídky pravidelně zařazuje. Jejich sommeliér vybírá vinaře osobně na místě, a to je i případ Gregória Santona. I v pražských obchodech můžete koupit jeho červené Teroldego Intenso 2015.