K prostornému stolu pražského Café Imperial usedáme v pravé poledne. "Jako historik architektury a památkář jsem nemohl vybrat podnik s nezajímavým interiérem." Ten zdejší s keramickým obkladem pochází z roku 1912 a dodnes úspěšná firma Rako jej už tehdy vyrobila na zakázku. "Hotel Imperial navíc stojí na místě bývalého pivovaru, který patřil tetě Vojty Náprstka. Když zemřela, pivovar mu odkázala a on z jeho financí vybudoval České průmyslové muzeum, prapočátek Národního technického muzea," líčí jeho současný ředitel zapáleně historické souvislosti.

Vzápětí však přichází zásadní problém: v předloženém menu se nám líbí hned několik položek. Karel Ksandr nejprve uvažuje o telecím řízku, já o hovězích líčkách. Váháme mezi bílým a červeným vínem. A nakonec, po dlouhém listování a všemožných kombinatorických pokusech, vítězí moravská Frankovka barrique, zeleninový krém s krutony, grilovaný tuňák s hranolky a kachní prso téže úpravy na čočkovém lůžku.

V článku se dále dozvíte

  • O Karlu Ksandrovi se říká, že dbá na společenský bonton.
  • A když ředitel Národního technického muzea přichází s pugétem růží v ruce a na minutu přesně, svou pověst dosvědčuje.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.