Opálený krém − tak by mohl znít překlad názvu tohoto tradičního dezertu, o jehož původ se přou Španělsko, Británie a Francie. Rozdíly mezi zákusky servírovanými v jednotlivých zemích jsou způsobeny odlišnými poměry žloutků a smetany.

Na Pyrenejském poloostrově se zákusek objevuje v kuchařských knihách od 18. století a lidé jej zde nazývají crema catalana (katalánský krém). Británie datuje původ svého burnt cream (opálený krém) do poloviny 17. století. První psaný recept pak najdeme ve francouzské kuchařce Françoise Massialota, kterou slavný šéfkuchař, jenž vařil pro členy královské rodiny a nejvyšší šlechtu, vydal roku 1691. V dalším vydání svého kulinářského bestselleru však původní název dezertu crème brûlée vyměnil za crème à l'angloise, tedy anglický krém. Důvodem mohl být fakt, že se takto někdy nazývá základ dezertu zvaný custard, sestávající ze smetany, žloutků, vanilky a cukru.