Císař Josef II. se do učebnic dějepisu zapsal zrušením nevolnictví a tolerančním patentem. Ale reforem má za sebou víc! Méně se už například ví, že v roce 1874 umožnil poddaným otevřít podniky, ve kterých mohli hostům nabízet své víno či ovocné šťávy. Historii tím ovlivnil méně, ale podobně trvale. Protože klasické rakouské heurigery, tedy vinné výčepy s nabídkou jednoduchých jídel, existují dodnes. Pět jich má podle časopisu Falstaff to nejvyšší ohodnocení. My jsme se vydali do Heuriger Pulker, které je "jedničkou" v Dolním Rakousku.

Císař pán sice ve svém původním patentu zakázal v heurigerech servírovat jídlo, aby nekonkurovaly hospodám, ale to už naštěstí padlo. Mohli jsme si tedy objednat skvělé šunky a sýry, samozřejmě typické rakouské pomazánky (ano, byl i výtečný liptauer) a famózní pečený bůček na kmíně. Výpek v mističce, který jsem si mazala na chleba, mi připomněl vytírání pekáče v dětství u babičky.