Našeho experimentu se zúčastnilo 15 kuchařských es a jejich úkol byl jasný: prozradit trojici jmen současných gastronomických talentů do 35 let. Z rozmanité škály věku, stylu i oblasti působení vzešlo sedm více či méně známých jmen. Na mladé kuchaře jsme "zaútočili" s otázkami, které možná nečekali.

Kdybyste se nestal kuchařem, čím byste byl?

To je docela zapeklitá otázka. Nikdy jsem nad tím pořádně nepřemýšlel, neměl jsem ani klasické klučičí sny, kdy všichni chtěli být popeláři, hasiči nebo kosmonauti. Já jsem chtěl prostě vždycky vařit. Ale pokud bych měl opravdu dělat něco jiného, šel bych asi do armády. Hodně mě baví sport, ale vzhledem k absenci jakéhokoli talentu bych se tím asi neuživil.

Které jídlo ve školní jídelně jste nesnášel a které naopak miloval?

Je několik jídel, která jsem jako malý neměl rád a pak se je naučil jíst, třeba špenát a vařené hovězí. Nenávist ke krupicové kaši se mě drží doteď, dělá se mi špatně, jen ji vidím. Měl jsem naopak rád tehdejší "boloňské špagety" alias kečupovou omáčku se salámem, ale především omáčky. Koprovka je dodnes mé nejoblíbenější jídlo, a nikdo ji neudělá lépe než moje máma.

Máte nějakou oblíbenou kuchařku?

Modernist Cuisine od Nathana Myhrlvolda a On Food and Cooking od Harrola McGee. Líbí se mi na nich, že jsou propracované do hloubky a víc než o receptech jsou o pohledu na to, co probíhá během vaření a proč. Pak mám moc rád staré české kuchařky, baví mě, když recepty začínají slovy "Zatop v kamnech". Jsou poctivé a současně pracují se spoustou dobrých surovin.

Chtěl jste se už někdy na kuchařinu "vykašlat"?

Každý člověk, i když dělá něco seberaději, se občas dostane do momentu krize. Ale každou krizi lze překonat. Kde je vůle, je i cesta.

Existuje jídlo nebo surovina, na které si zatím netroufáte?

Každá nová surovina je výzva. Nedávno jsme třeba vařili páva, připravoval ho můj kamarád na závěrečné zkoušky ve škole. Sehnal si páva, zařídil porážku, veterinu a podobně a přišel za námi do kuchyně. Museli jsme si nějak poradit.

Jaký je váš nejoblíbenější kuchařský nástroj?

◼ 27 let
◼ Zástupce šéfkuchaře v restauraci Alcron
◼ Doporučili: Mirek Kalina, Roman Paulus a Jiří Štift

Malá, 18 centimetrů dlouhá pinzeta. Tu mám pořád za zástěrou a bez ní se nehnu. Pak samozřejmě kvalitní nůž.

Co podle vás do kuchyně vůbec nepatří, a přesto tam je?

Mobilní telefony, to v prvé řadě. A pak samozřejmě veškeré náhražky surovin, jako jsou holandské omáčky v tetrapaku.

Jak podle vás vypadá gastronomický hřích?

Pokud hostovi naservíruji něco, o čem vím, že to není dobré. A také nemám rád klasickou hlášku o tom, že ten který host je VIP.

Kam byste vzal svou přítelkyni na dobrou večeři?

Pravděpodobně bych něco uvařil sám.

Co si nejraději dáváte k snídani?

Když mám čas, tak většinou vajíčka. A pokud nestíhám, rozmixuji si třeba avokádo s proteinovým práškem a trochou vody.

Jaké jídlo se vám naposledy nepovedlo?

Zrovna nedávno vajíčka k večeři. Původně byla v plánu omeleta, vznikla trhaná míchaná vejce.

Máte nějaký pracovní zlozvyk, nemoc z povolání?

Většinou si jídla v jiných restauracích neumím moc užít, protože se příliš soustředím na rukopis ostatních šéfkuchařů a snažím se z něj poučit.

Řídíte se v kuchyni nějakým mottem?

"It's all about taste." Víc asi dodávat netřeba. V poslední době svůj styl vaření podstatně zjednodušuji a snažím se více věnovat právě té chuti. Pokud je na talíři 15 věcí, ledacos se v tom ztratí. Když jsou tam jen tři čtyři, vše musí být perfektní, od chuti až po techniku přípravy.

Proč je podle vás tak málo šéfkuchařek?

Ono to vypadá lehce, uvařit 30 litrů polévky, ale ten hrnec váží 30 kilogramů a taháte se s ním od rána do večera. To není úplně práce pro holky. Ale abych jim nekřivdil, ve světě je spousta dobrých šéfkuchařek, jen u nás jich bohužel moc není, pokud vynechám všechny ty food blogerky, cestovatelky, kreativce a podobně. Kdybych mohl zmínit cukrářku, byla by to určitě Petra Stahlová.

Jaký jste manažer?

Tohle je otázka spíše pro kluky do kuchyně. Netroufám si sám se hodnotit. Určitě se mám ještě hodně co učit a ke spoustě věcí musím dozrát. Vím o spoustě svých slabých stránek a zároveň určitě ne o všech.

Máte tetování?

Zatím ne, ale tetování mám už nějakou dobu v plánu. Jen chci, aby dávalo smysl, především tedy pro mě, a tak čekám na správnou inspiraci, nechci si ho vybrat z katalogu.