Našeho experimentu se zúčastnilo 15 kuchařských es a jejich úkol byl jasný: prozradit trojici jmen současných gastronomických talentů do 35 let. Z rozmanité škály věku, stylu i oblasti působení  vzešlo sedm více či méně známých jmen. Na mladé kuchaře jsme "zaútočili" s otázkami, které možná nečekali.

Kdybyste se nestal kuchařem, čím byste byl?

Vybral bych si takové povolání, kde je je zapotřebí manuální činnost. Potřebuji na věci sahat, manipulovat s nimi a mít tak možnost seberealizace.

Které jídlo ve školní jídelně jste miloval a které naopak nesnášel?

Měl jsem oblíbenou rajskou omáčku, vývar s kapáním a buchtičky se šodó. Neznám pocit nesnášenlivosti k jídlu, ale osobně nejím například vařený mák.

Máte nějakou oblíbenou kuchařku?

Například Maze – to byla má první Michelinská kuchařka. Dále mě ovlivnila Eleven Madison Park nebo Pangaea, kterou mám s osobním věnováním od šéfkuchaře.

Chtěl jste se už někdy na kuchařinu "vykašlat"?

Vůbec si nedokážu představit práci mimo kuchyň. Ale je fakt, že tuhle profesi nebudu moct vykonávat celý život. Na otázku, co budu dělat za 30 let, zatím bohužel odpověď neznám.

Existuje jídlo nebo surovina, na něž si zatím netroufáte?

Zřejmě japonská ryba Fugu, která je jednou z nejjedovatějších pochoutek. K její přípravě musíte mít certifikát. Obávám se, že si na ni netroufnu nikdy.

Jaký je váš nejoblíbenější kuchařský nástroj?

◼ 31 let
◼ Šéfkuchař restaurace The Grand Mark Prague
◼ Doporučili: Jan Horký, Tomáš Popp, Martin Svátek a Roman Dolejš

Nabroušený nůž.

A co podle vás do kuchyně vůbec nepatří, a přesto tam je?

Přístup, že kuchařina je zaměstnání, které lze vykonávat bez nadšení a zápalu.

Jak podle vás vypadá gastronomický hřích?

Těstoviny s kečupem. Domácí tomatová omáčka je přece hotová za devět minut.

Kam byste vzal svou přítelkyni na dobrou večeři?

Podle nálady, příležitosti a chuti. Na slávky s belgickým pivem do Bruxx, na asijskou kuchyni do Buddha Baru a na burger do Dish. Samozřejmě je tu ještě možnost servírování večere v posteli.

Co si nejraději dáváte k snídani?

Jednou za měsíc si udělám čas na hezkou snídani a tu pro mě představují vafle nebo čerstvý chléb s máslem a marmeládou, dobré párky s kremžskou hořčicí, k tomu ovocné smoothie nebo káva.

Co si myslíte o hmyzu na talíři?

Četl jsem na toto téma několik článků, které předpovídají, že je to jídlo budoucnosti. Osobně jsem ochutnal mravence, sarančata i červy a upřímně – dávám přednost klasickým pokrmům.

Máte nějaký pracovní zlozvyk, nemoc z povolání?

Nerad vidím plnou lednici, a proto domů nakupuji jen na nejbližší spotřebu.

Jaký jste šéfkuchař?

Zeptal jsem se svého týmu. Říkají, že jsem cílevědomý profesionál, detailista, umělec. Tak asi něco mezi tím.

Máte nějaké tetování?

Nemám a ani o něm do budoucna neuvažuji. Samozřejmě vnímám, že hodně kuchařů tetování má a je to trendová záležitost.