Našeho experimentu se zúčastnilo 15 kuchařských es a jejich úkol byl jasný: prozradit trojici jmen současných gastronomických talentů do 35 let. Z rozmanité škály věku, stylu i oblasti působení  vzešlo sedm více či méně známých jmen. Na mladé kuchaře jsme "zaútočili" s otázkami, které možná nečekali.

Kdybyste se nestal kuchařem, čím byste byl?

Zahradníkem, prostě bych sekal trávu jako Forrest Gump.

Máte nějakou oblíbenou kuchařku?

Nedávno jsem si udělal radost knihou od michelinského kuchaře Yannicka Alléna.

Chtěl jste se už někdy na kuchařinu "vykašlat"?

Nikdy jsem o tom nepřemýšlel, neměl jsem důvod.

Jaký je váš nejoblíbenější kuchařský nástroj?

Asi to nebude žádné velké překvapení, když řeknu, že je to nůž.

Co podle vás do kuchyně vůbec nepatří, a přesto tam je?

Řekl bych, že je to kuchařovo ego.

◼ 30 let
◼ Šéfkuchař restaurace Selský dvůr
◼ Doporučili: Jan Horký, Tomáš Popp

Jak podle vás vypadá gastronomický hřích?

Když vám do restaurace nakráčí skupina vegetariánů či veganů.

Kam byste vzal svou přítelkyni na dobrou večeři?

Přítelkyně vybírá restaurace za mě. Pokud bych však jednu měl přece jen vybrat, asi by to byla restaurace Schöneck v italském Molini, kterou jsem nedávno navštívil.

Co si nejraději dáváte k snídani?

Když už si něco dám, je to většinou nějaké ovoce.

Co si myslíte o hmyzu na talíři?

V současné době je hmyz na talíři velmi populární, ale dle mého názoru se opět jedná o pomíjivý trend jako u spousty dalších surovin.

Jaké jídlo se vám naposledy nepovedlo?

O spoustě svých jídel mám vcelku dobré mínění, dokud je neochutná přítelkyně. Takže poslední nepovedený pokrm byla zelňačka.

Máte nějaký pracovní zlozvyk, nemoc z povolání?

Často lidi v kuchyni peskuji, když nejsou věci podle mých představ.

Řídíte se v kuchyni nějakým mottem?

Nepořádek v kuchyni, nepořádek v hlavě.

Proč je tak málo šéfkuchařek?

Práce šéfkuchaře není jen vaření, ale také administrativa a komunikace s lidmi, je to dost psychicky i časově náročné, a proto se do toho mnoho žen příliš nežene.

Jaký jste šéfkuchař coby manažer?

Občas až příliš mírumilovný.

Máte nějaké tetování?

Nemám a ani neplánuji. Ale vím, že v dnešní době je spíše rarita, když kuchař tetování nemá.

Máte oblíbenou šéfkuchařku či jinou zajímavou ženu v kuchyni?

Tanju Grandits.