Švédský řetězec s nábytkem Ikea bude snižovat množství vyhozeného jídla ve svých restauracích. Již loni spustil iniciativu s názvem Food is Precious (Jídlo je vzácné), jejímž cílem je snížit do konce fiskálního roku 2020 plýtvání jídlem ve vlastních potravinářských provozech o 50 procent.

Do svých restaurací pro zákazníky zavádí systém, který měří množství jídla, jež přijde nazmar. Zároveň zjišťuje jeho zdroje, tedy kde se při výrobě pokrmů nejvíce plýtvá. Systém tak umožňuje pracovníkům Ikey nacházet řešení, jak plýtvání jídlem zamezit.

Až dosud zavedlo celosvětově 20 procent obchodních domů Ikea toto řešení, jehož výsledkem je 176 000 ušetřených porcí jídla. Jedním z těchto obchodních domů je i Ikea Praha Černý Most. „První výsledky iniciativy Food is Precious jsou velmi povzbudivé. Díky aktivní účasti zaměstnanců a systému měření objemu odpadu jsme už nyní, po několika měsících, svědky až 30procentního snížení množství vyplýtvaného jídla. Vývoj pečlivě sleduji a doufám, že může být výzvou pro ostatní, aby také začali uvažovat o jídle jako o cenném bohatství,“ říká Michael La Cour, ředitel Ikea Food Services AB. 

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se