Precizně naklepaná porce masa obalená v mouce, vajíčku a strouhance je klasikou rakouské kuchyně. Počátky pokrmu sahají do starověku, kdy si na doslova dozlatova usmažených předchůdcích řízků pochutnávali bohatí byzantští obchodníci. Jejich kuchaři totiž obalovali maso tenkými plátky zlata. Když totéž zkusili ve středověku benátští kupci, církev jim tento způsob přípravy masa zakázala jako příliš požitkářský.

Cesta řízku na vídeňský císařský dvůr vedla z Itálie. Právě tam byl roku 1848 poslán proslulý maršál Jan Josef Václav Radecký, aby uklidnil propukající povstání. V Benátkách si objednal místní specialitu, smažený plátek masa obalený ve vejci a směsi strouhanky a parmazánu. Byl nadšen a recept pak dovezl jako dárek Františku Josefu I. V císařské kuchyni však neměli parmazán, proto jej kuchař nahradil moukou. Jídlo se u císaře i tak setkalo s velkým ohlasem, panovník ho poté údajně vyžadoval každý týden.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se