Nos nejprve polechtá typická vůně, pak pusu zaplní šťavnatá chuť. Jahody, první ovoce roku. Když se rozvoní a červeně září z košíků zelinářských stánků, je jasné, že jaro je v plné síle a odteď si je můžeme dopřávat až do podzimu. Jahod je totiž řada druhů. Některé plodí jednou, jiné dvakrát v roce, další dokonce v průběhu celé letní sezony. Což dává prostor ke zdravému mlsání i dietářům, protože jahoda má málo cukru, zato množství blahodárných látek, včetně schopnosti snižovat nezdravý cholesterol.

Chvála mlsnému Ludvíkovi

Jak vyplývá z archeologických nálezů, je velmi pravděpodobné, že lesními jahodami se živili už lidé v mladší době kamenné. Plody tehdejšího jahodníku obecného byly ovšem velmi drobné, sběr dal práci, o ovoci v dnešní podobě můžeme mluvit až o mnoho let později. Vlastně za vyšlechtění velkých jahod tak, jak je známe, může zahradník Ludvíka XV. Panovník byl totiž známým labužníkem a vyžadoval stálý přísun nových a originálních dobrot. Zobat malé jahody však bylo nepohodlné, zakousnout se do velkého plodu lákalo.