"Toto děláme pro japonského císaře, tohle pošleme do Kataru, toto jde do Norska, tamty do Anglie, tohle do Španělska, tady jsou Vánoce 2019… No a tady u toho stolku se pije," chodí po firemním showroomu a rozhazuje rukama od jednoho konce místnosti ke druhému Miroslav Šupler z Rožnova pod Radhoštěm. Valach jako poleno, včetně jadrného nářečí. A hlavně majitel rodinné firmy Unipar na výrobu svíček.

Tedy, původně měl být briketovým králem. Po revoluci totiž z Německa draze koupil stroje na výrobu briket do kamen, mělo stačit jen je krmit pilinami a parafínem, aby výsledný produkt držel pohromadě. Bohužel stroje měly jednu vadu: brikety, které z nich padaly, nebyly k použití. Stroje neměly potřebný tlak. "Buď to nehořelo vůbec, nebo to blaflo hned. Od brikety ale přece chcete, aby doutnala pomalu," vypráví.

Nicméně stroje doma, tedy v čerstvě koupené bývalé hospodě, na krku na tehdejší dobu astronomický úvěr na 250 tisíc marek a co teď? "Začne vám to v hlavě šroubovat, potíte se, nadáváte na všechny, jen ne na sebe. Dobré dva týdny jsem se s tím lopotil, abych to nějak vyřešil. Jednu sobotu, když jsem si tu s tím jednou zase hrál, nadával a kopal do toho, motal se mi pod nohama malý syn, to byl ještě špunt, a říká: Tati, to vypadá jako svíčka. Tak jsem se naštval, nasypal tam zbytek parafínu, strčil jsem tam kus šňůrky od bot a vylisoval první svíčku," poplácává stařičký stroj, který dodnes ve výrobně stojí.

Původní zelený nátěr už se sice místy ošoupal, ale mašina prakticky bez úprav funguje a vyrábí. Tehdy bylo Miroslavu Šuplerovi sedmadvacet let a do svíček se zamiloval. Tedy, jak on říká: "Rozsvítilo se mi v hlavě." A jako správný technik začal hned hledat způsoby, jak svíčky dělat po svém a co nejlépe.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru