V ulicích belgických i nizozemských měst jich najdete spoustu. Stánky nabízející rozličné a oku lahodící vafle jsou téměř všude.

Název oblíbeného dezertu pochází pravděpodobně ze staré francouzštiny, kde "walfre" znamenalo "plástev medu". Vafle ji opravdu svým tvarem připomínají. Tentýž význam měl i výraz "wafele" ve staré nizozemštině. Člověk až podle kontextu pochopil, zda se právě hovoří o díle medonosných včeliček, či cukrářů. Kolem 16. století se recept na tyhle originální oplatky rozšířil i do Anglie, kde se jim začalo říkat "waffles".

Vafle ale mají svou předlohu už ve středověku. Tehdy se mezi dvěma železy spojenými pantem po obou stranách opékaly podobné oplatky. Dnes můžeme koupit vaflovače všeho druhu, díky nimž vytvoříme různorodé tvary během pár minut. Stačí mít to správné těsto. Základ tvoří hladká mouka, máslo, špetka soli, cukr, vejce a mléko.

jarvis_590b1cff498ebdf0c77b5435.jpeg
Majitelka gelaterie Puro Gelato Ľudmila Straková
Foto: Lukáš Bíba

Dva nejpopulárnější druhy vaflí, lutyšské a bruselské, se liší tvarem i hutností těsta. Lutyšské, pocházející z východní části Belgie, jsou sytější a mají okrouhlý tvar. Pečou se ze sladkého kynutého těsta, do kterého se přidává skořice a máslo se někdy nahrazuje vepřovým sádlem. Bruselské vafle jsou větší, čtvercové s velkými kapsami. Pro jejich přípravu se používá kvašené těsto. Upečený dezert je lehký a křupavý.

V pražské gelaterii Puro Gelato vafle připravují od října do dubna − aby zákazníkům, kteří sem chodí na zmrzlinu, nabídli alternativu pro chladnější měsíce. V pobočce v Kaprově ulici pečou veganskou i klasickou variantu. "Těsto děláme z kvásku. Trik je v tom, že vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme sníh. Vafle jsou proto nadýchanější," prozrazuje majitelka Ľudmila Straková a dodává, že do těsta přidávají vanilkový sirup, který si sami vyrábějí. Dezert má pak větší šmrnc.

V Puro Gelatu hostům servírují vafle na mnoho způsobů, nejoblíbenější je ovšem verze s banánem, čokoládou a šlehačkou. "Když chce člověk zhřešit, máme toho v nabídce skutečně dost," usmívá se Ľudmila Straková.