Standardní "hambáče" a "čízy" se v českých McDonaldech zpravidla připravují z masa z polských krav, zpracovaného rovněž v Polsku. U velkých hamburgerů a sezonní nabídky (aktuálně u řady Barbecue) ale začíná více než 1500 km dlouhé putování masa ke strávníkovi v Malči v Železných horách na okraji Českomoravské vrchoviny. Místní farmáři dodají krávy na porážku do Masokombinátu Polička, předzpracované maso pak jede z Poličky do OSI − partnerském závodu McDonald's v Ostródě. Z Ostródy, která leží na severu Polska nedaleko Gdaňsku, pak už do světa míří téměř hotové hamburgery.

Z Malče do Poličky

Ve chlévě v Malči se nachází dva tisíce kusů skotu o váze v průměru 700 kilogramů. Kravín je vzdušný, prosvětlený, kravám se prý díky uzavřenému cyklu odpadu a rekuperaci tepla v zimě i ohřívá voda. Na procházky ven sice početné stádo zatím nechodí, ale výhledově místní plánují i to. "Jsme klasický středně velký zemědělský podnik," říká předseda Zemědělského družstva Maleč Vít Šimon. Jeden z několika domácích farmářů, jejichž výsledky práce ve finále skončí v "Mekáči".

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru