Standardní "hambáče" a "čízy" se v českých McDonaldech zpravidla připravují z masa z polských krav, zpracovaného rovněž v Polsku. U velkých hamburgerů a sezonní nabídky (aktuálně u řady Barbecue) ale začíná více než 1500 km dlouhé putování masa ke strávníkovi v Malči v Železných horách na okraji Českomoravské vrchoviny. Místní farmáři dodají krávy na porážku do Masokombinátu Polička, předzpracované maso pak jede z Poličky do OSI − partnerském závodu McDonald's v Ostródě. Z Ostródy, která leží na severu Polska nedaleko Gdaňsku, pak už do světa míří téměř hotové hamburgery.
Z Malče do Poličky
Ve chlévě v Malči se nachází dva tisíce kusů skotu o váze v průměru 700 kilogramů. Kravín je vzdušný, prosvětlený, kravám se prý díky uzavřenému cyklu odpadu a rekuperaci tepla v zimě i ohřívá voda. Na procházky ven sice početné stádo zatím nechodí, ale výhledově místní plánují i to. "Jsme klasický středně velký zemědělský podnik," říká předseda Zemědělského družstva Maleč Vít Šimon. Jeden z několika domácích farmářů, jejichž výsledky práce ve finále skončí v "Mekáči".
Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře
Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.
Byznys podle HN
Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?
Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.
Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.
Přihlásit se k odběru