Standardní "hambáče" a "čízy" se v českých McDonaldech zpravidla připravují z masa z polských krav, zpracovaného rovněž v Polsku. U velkých hamburgerů a sezonní nabídky (aktuálně u řady Barbecue) ale začíná více než 1500 km dlouhé putování masa ke strávníkovi v Malči v Železných horách na okraji Českomoravské vrchoviny. Místní farmáři dodají krávy na porážku do Masokombinátu Polička, předzpracované maso pak jede z Poličky do OSI − partnerském závodu McDonald's v Ostródě. Z Ostródy, která leží na severu Polska nedaleko Gdaňsku, pak už do světa míří téměř hotové hamburgery.

Z Malče do Poličky

Ve chlévě v Malči se nachází dva tisíce kusů skotu o váze v průměru 700 kilogramů. Kravín je vzdušný, prosvětlený, kravám se prý díky uzavřenému cyklu odpadu a rekuperaci tepla v zimě i ohřívá voda. Na procházky ven sice početné stádo zatím nechodí, ale výhledově místní plánují i to. "Jsme klasický středně velký zemědělský podnik," říká předseda Zemědělského družstva Maleč Vít Šimon. Jeden z několika domácích farmářů, jejichž výsledky práce ve finále skončí v "Mekáči".

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru