Podle dostupných statistik je jen asi třetina v tuzemsku zkonzumovaného vína původem z Čech a Moravy. Přitom se má za to, že Češi domácí víno preferují mnohem více. Jenže hroznů, které by poptávku uspokojily, je málo.

To je také jeden z důvodů, proč se české víno téměř neexportuje. Nad čímž se mimochodem ve své reportáži nedávno podivoval prestižní americký list New York Times.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • Moravského vína bude víc. Ministerstvo zemědělství rozdělilo volné kvóty na nové vinice. Firmy je plně využily.
  • Uvolnění stop stavu EU by mohlo do budoucna pomoci i exportu tuzemského vína do světa.
  • Vinařům ale zdánlivě dobrá zpráva přináší i starosti. Čeká se třeba růst cen půdy. Zároveň není snadné dostat se k vhodným volným pozemkům.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.