Můj dlouholetý čínský přítel mi kdysi povídal příběh o tom, jak to mají s nebem a peklem v Číně. Peklo, tak to je místo, kde je na stole nepřeberné množství nejvybranějšího jídla, kolem něhož sedí na smrt hladoví lidé, umdlévající vysílením, kteří se ale nemohou nikterak nakrmit, protože jejich čínské hůlky jsou delší než jejich paže. Jídlo tedy naberou, ale nemohou si je vložit do úst. Tak jsou vylíčena věčná muka: věčný hlad, který vypadá, že je už už nasytitelný, jídlo je na dohled, ba na dosah, ale nejde to.

Kontext nebe, navzdory očekávání, vypadá úplně, ale úplně stejně. Stejně mnoho jídla, stejně veliký hlad, a dokonce i stejně neprakticky dlouhé hůlky, s nimiž se člověk nemůže najíst. A v čem je tedy rozdíl mezi nebem a peklem? Lidé v nebi se krmí navzájem.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru