Radek Hušek se vzdal vytouženého magisterského studia na London School of Economics a Daniel Vach přerušil doktorské studium algoritmického obchodování na Univerzitě Karlově, a to z jediného důvodu: naučit lidi jíst hmyz. Prvním krokem je prodej energetických tyčinek se cvrččí moukou. Díky svému originálnímu nápadu nyní vyhráli také české kolo v soutěži Chivas The Venture a se svojí firmou SENS Foods se v červnu příštího roku zúčastní mezinárodního finále v New Yorku.

HN: Kde jste se poznali?

Hušek: Tento rok jsem prodal svoji první firmu, kterou pro mě Dan vedl. Postupně se z nás stali přátelé. Dan přišel v roce 2015 s nápadem více se zaměřit na hmyz jako součást lidské potravy. Dostal se totiž ke knize Jedlý hmyz od OSN. Všimli jsme si, že se nejedná jen o nějaký trend, který by nedával smysl, ale o něco, čemu se můžeme věnovat dlouhodobě.

Příloha Podnikání

Jaké změny čekají podnikatele v roce 2017, mapuje pondělní tištěné i digitální vydání naší pravidelné přílohy HN Podnikání. Přináší také několik inspirujících firemních příběhů.

Vach: Hodně lidí neví, že pojídání hmyzu je možné, a navíc prospěšné. Věděli jsme, že aby se tento způsob stravování dostal více mezi lidi, je potřeba, aby do jedení hmyzu vstoupil nějaký byznys, který to dokáže "odkomunikovat". Nechceme být výrobci cvrččí mouky ani výhradní výrobci tyčinek. Kapacit je na trhu dost, ale před námi je právě ta komunikace a naučit lidi jíst hmyz. To je hlavní poslání naší firmy.

HN: Jak dlouho trvalo, než jste začali samotný nápad realizovat?

Hušek: Začali jsme se tomu věnovat loni, prodávat hmyz není jednoduché. Souvisí s tím spousta legislativních otázek. Dan má vystudované finance, já jsem přes marketing a byznys. Vstoupili jsme do zcela nového odvětví. Museli jsme si toho hodně nastudovat. De facto jsme v tom leželi od minulého léta a trvalo nám rok, než jsme dokončili produkt a přišli na server Kickstarter. Tam jsme byli od srpna do září letošního roku a povedlo se nám díky tomu od lidí získat za prvních 16 dnů náš cíl − 10 tisíc eur. Celkem jsme vybrali 13 tisíc eur (zhruba 350 tisíc korun, pozn. red.).

Vach: Minulý rok jsme také začali skládat tým. Na vývoji jsme pracovali s Petrem Ocknechtem, který dodával kuchařské know-how. Máme v týmu potravinového technologa, na konzultaci přední českou vědkyni zabývající se jedlým hmyzem Marii Borkovcovou. Vzhledem k tomu, že se cítíme jako evropská firma a míříme na zahraniční trhy, máme v kolektivu také Španěly, Němce, Francouze a další.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Peníze podle Leoše Rouska

Máte zájem o informace z ekonomiky v širších souvislostech?

Zadejte svou e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr informací, které se během týdne objevily v médiích. Těšit se můžete na komentář událostí od Leoše Rouska, hlavního analytika Hospodářských novin.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru