Měsíc před zahájením elektronické evidence tržeb vymýšlejí někteří majitelé hostinců, jak se nové povinnosti vyhnout. Obědy například chtějí vydávat na fakturu nebo svoje zákazníky nechat platit poukazem na "zážitkový pobyt s obědem". Alespoň částečně by se tak zbavili povinného vydávání účtenek a vyhnuli se přiznání celé tržby. Asociace malých a středních podniků podobné finty hospodským nedoporučuje.

"Někteří majitelé restaurací představují doslova studnici kuriózních i naprosto vážných nápadů. Plány, které s námi konzultují, jsou někdy velmi důmyslné," uvedl Pavel Friedrich, jednatel společnosti One Pub, která dodává informační systémy pro pohostinství.

Jednou z možností je fakturování jídel stálým hostům, například zaměstnancům okolních firem, kteří do restaurace docházejí na obědy. Tím by se hospodský vyhnul elektronické evidenci. Další variantou jsou poukázky, takzvané vouchery. Majitel restaurace se může dohodnout s jiným podnikatelem, na nějž se zatím EET nevztahuje, na distribuci poukazů k návštěvě svého lokálu.

Vouchery by uváděly možnost sníst v dané restauraci oběd nebo večeři. "Zákazníci by předkládali poukázky, platba mezi restaurací a hostem by neproběhla. Některé restaurace už prý uvažují o distribuci podobných voucherů v tisícikusových sériích," uvedl Friedrich.

Redakci HN se podařilo několik majitelů provozoven s podobnými plány kontaktovat, ti však odmítli své záměry popsat. Vysvětlovali to obavami z nepříjemné pozornosti finančního úřadu.

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček připouští, že se podobné nápady daly očekávat. Sám před nimi ale varuje. "Je jasné, že se řada firem bude snažit vyhnout kontrolám. Pokud teď někdo krátil tržby, bude se o to snažit dál. Rozhodně však nedoporučujeme EET obcházet, kontroly jsou důmyslné a dnes dokážou zjistit krácení tržeb třeba jen porovnáním podobných podniků ve stejné lokalitě," varoval.

Další, spíše kuriózní možnost, jak se vyhnout elektronické evidenci, spíše poukazuje na nejasné znění zákona, než že by přímo nabízela eventualitu zbavit se nevítané povinnosti. Týká se restaurací ve vyřazených letadlech. Zákon říká, že evidence se nevztahuje na tržby z palub letadel, nevymezuje ale přesně, zda jde o letadlo ve vzduchu, či na zemi. A zda musí jít o letadlo funkční.

Několik restaurací umístěných ve vyřazeném letadle na zemi je i v Česku, oslovení majitelé však nejasné znění zákona k úlevám využívat nechtějí. "Vůbec mě nenapadlo, že bych to využila. Chystáme se koupit zařízení pro elektronickou evidenci jako každý jiný," uvedla majitelka podniku Air Restaurant v Ústí nad Labem Dana Doležalová.

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová ale připomíná, že výjimka pro letadla je v zákoně proto, že během letu nemají internetové připojení. Nemohla by tak průběžně odesílat stvrzenky on-line. "Některé snahy vykládat zákony mechanicky vedou bohužel ke zbytečným soudním sporům. Jde nám o to, aby měli všichni podnikatelé stejné podmínky, a restaurace ve vyřazeném letadle je z tohoto pohledu ve zcela stejném postavení jako restaurace v normální budově," řekla náměstkyně.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru