Třináct let dobrovický cukrovar vyrábí pořád stejné množství cukru. Víc nemohl, protože mu to zakazovaly evropské kvóty. Ty určovaly, kolik se může vyprodukovat a prodat cukru v jednotlivých státech EU. Omezení však za rok v říjnu skončí, a cukrovary budou moci v Evropě prodávat, kolik budou chtít.

Důsledkem toho se ceny cukru zřejmě sníží, ale není jisté, jestli i pro domácnosti. "Nedomnívám se, že dojde k podstatné změně pro běžné spotřebitele. Spíše předpokládám stabilizaci ceny cukru v následujícím období," říká generální ředitel výrobce nápojů PepsiCo Josef Neumann. Ke zlevňování se opatrně staví i výrobce cukrovinek Nestlé. "Očekávat to můžeme, nicméně realitu ukáže až skutečný vývoj," uvádí mluvčí společnosti Nestlé Andrea Brožová.

Pocukrovaná Evropa

Na začátku 90. let bylo v Česku 70 cukrovarů, nyní jich je sedm v rukou pěti podniků. A právě prolomení kvót by mohlo jejich byznys oživit.

"Navýšíme kapacitu a vidíme možnost ve větším prodeji v Evropě," přibližuje plány Oldřich Reinbergr, předseda představenstva společnosti Tereos TTD, které patří největší tuzemský cukrovar v Dobrovici. Podnik zatím mohl v Evropě prodat přibližně 210 tisíc tun cukru − právě na tolik dostal kvótu. Za rok plánuje navýšení zhruba o třetinu. Zároveň utlumí export do zemí třetího světa a posílí vývoz do Německa, Rakouska, Švýcarska, Maďarska nebo Polska.

Na zrušení kvót se chystá i dvojka na tuzemském trhu, skupina Agrana, jíž patří Moravskoslezské cukrovary. "Máme zájem o navýšení osevních ploch cukrové řepy, čímž chceme navýšit zpracování cukrovky z domácích zdrojů," plánuje obchodní ředitel Moravskoslezských cukrovarů Jiří Hollein.

Infografika

Podle odhadů zemědělců i potravinářů dojde po zrušení kvót v Evropě k přebytku až čtyř milionů tun cukru ročně, což bude tlačit cenu dolů. "Je otázka, za jakou cenu se bude cukr vyrábět, bude muset být rentabilní pro cukrovary i pro pěstitele," upozorňuje Jan Křováček, výkonný ředitel Svazu pěstitelů cukrovky Čech.

Poslední dva roky byly ceny cukru na evropských i světových trzích u svého dna. A zatímco v posledních měsících cena ve světě rychle rostla, na starém kontinentu se zvedala jen mírně: tuna cukru se nyní prodává v průměru za 435 eur.

"Doufáme, že cena cukru po zrušení kvót výrazně nespadne, aby byla určitá spokojenost na straně cukrovarů i pěstitelů řepy," doplňuje Křováček, podle něhož může uvolnění kvót přinést značné cenové výkyvy. Podobně tomu bylo u mléka, když loni v dubnu skončily limity, které omezovaly produkci.

"Česká republika je ve výrobě cukru soběstačná a zůstane i nadále proexportní zemí. Čeští pěstitelé a zpracovatelé cukrovky jsou na příchod liberálního prostředí připraveni lépe, než tomu bylo u mléka," míní Dana Večeřová, mluvčí Agrární a Potravinářské komory.

Zemědělci a cukrovary mají už dnes uzavřené smlouvy na další rok. "Snažíme se si s farmáři poskytnout vzájemné jistoty," vysvětluje Reinbergr ze společnosti Tereos TTD. Firma každý rok investuje okolo 200 milionů korun do obnovy technologií.

Řepa do benzinu

Z řepy skupina Tereos nevyrábí pouze cukr − vrhla se také do produkce pitného i bezvodého lihu, který nahrazuje fosilní paliva. Další využití cukrové řepy je podle podle Reinbergra důvod, proč české cukrovarnictví čeká lepší budoucnost než mlékaře.

HNBYZNYS NA TWITTERU

Byznysovou rubriku Hospodářských novin  najdete také na Twitteru.

"Proběhla zde restrukturalizace a podniky dosahují srovnatelných výsledků se západní Evropou," říká šéf Tereosu. Také zemědělci mají slibné výnosy, což z Česka dělá sedmého největšího pěstitele cukrovky v Evropě. Prvenství si drží Francouzi, mezi další velké pěstitele patří Němci a Poláci.

"Všechny zdejší cukrovary jsou umístěny v řepařských oblastech, takže mají zajištěný dostatek suroviny a zároveň relativně nízké náklady na její dopravu," dodává Večeřová z Agrární komory.

Cukrová řepa se pěstuje hlavně ve Středočeském kraji, na Královéhradecku a Hané.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru