Naše skutečně národní jídlo − svíčková − se vyznačuje tím, že není ze svíčkové. Všichni mu říkáme svíčková stejně pohotově, jako víme, že to svíčková není. Naše národní jídlo se jmenuje podle komponenty, která tam není. Kdyby se tento lahodný pokrm jmenoval knedlíky s masem nebo maso na smetaně anebo jakkoliv, nedalo by se nic namítat, ať si tam každý dává, jaké maso chce. Ale náš národní pokrm se ausgerechnet jmenuje podle jediné komponenty, která tam chybí.
S takovým národem bude vždy mírně zábavné pořízení − představte si, že by třeba typicky francouzská žabí stehýnka neobsahovala žabí stehýnka. Naše švejkovská povaha se tedy plně projevuje i v tomto rozmezí − naše národní jídlo je vědomý sebepodvod.
Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:
- Mobilní aplikaci HN
- Web bez reklam
- Odemykání obsahu pro přátele
- On-line archiv od roku 1995
- a mnoho dalšího...
Týden v komentářích HN
Máte zájem o informace v širších souvislostech?
Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.
Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.
Přihlásit se k odběru