Americký novinář s nohama na stole? Takové klišé, panebože. Když herec v roli novináře neví, co udělat, režisér na něj zakřičí, ať si dá nohy na stůl. Seymour Hersh si je tam dal v první vteřině našeho rozhovoru a zůstal tak skoro celou dobu.

Asi není moc amerických novinářů slavnějších než on. Možná Bob Woodward a Carl Bernstein, hvězdy aféry Watergate, kterým však ke slávě hodně dopomohla jejich filmová alter ega Robert Redford a Dustin Hoffman.

Seymour Hersh stejně jako oni dál pracuje. Píše články, vydává knihy, cestuje po světě jako řečník. Na 79 let je vitální a plný energie. "Hodně cvičím a hraju tenis," odpovídá na kompliment, že vypadá o deset let mladší.

A hned začne vyprávět, že jeden z jeho přátel pochází z Česka a je výborný tenista. "Jak je možné, že máte tolik skvělých tenistů? A hokejistů? Že byste byli jeden z těch malých národů, kterým jde všechno, na co sáhnou?"

Kéž by. Na legendárního investigativního reportéra poněkud unáhlený závěr, pomyslím si. Ale spíš to dokazuje ten nekonečný údiv nad okolním světem a touhu ho poznávat, která člověka asi žene do novinářské profese. Nebo hnala, dokud žurnalistika ještě byla oním staromódním oborem se železnými pravidly a klišé. Dnes se mění, divoce a nepředvídatelně, a je zřejmé, že i starému novinářskému vlku, jako je Seymour Hersh, to je proti srsti.

Sleduje to částečně s nelibostí, částečně s humorem a možná i s jistým očekáváním. Když se ptám, co říká mladým studentům, kteří by se chtěli věnovat žurnalistice, hlasitě se rozesměje. "Říkám jim, jestli se náhodou nezbláznili? Vždyť to je umírající byznys!"

Hersh začíná vyprávět, jak a proč se pro žurnalistiku rozhodl on. Vyrostl v Chicagu coby syn přistěhovalců z Polska a Litvy. Škola ho moc nebavila, a když mu v šestnácti zemřel otec, Hersh musel vedle studií také pracovat.

Vystudoval historii na University of Chicago, byl přijat na práva. Ale z těch brzy odešel. Novinářem se stal náhodou, prostě dostal nabídku nastoupit do tiskové agentury jako policejní reportér. Pro agentury pak pracoval až do konce šedesátých let, nejprve pro UPI, později AP.

Usměje se. "Mým snem bylo pracovat v New York Times, asi jako každého v té éře. Ale nechtěli mě. Nebyl jsem pro ně dost dobrý," říká. Zlom přišel v roce 1968. Tehdy skupina amerických vojáků chladnokrevně povraždila až 500 vietnamských civilistů, přičemž některé před smrtí zmlátila nebo znásilnila. Událost vstoupila do učebnic historie jako největší americký válečný zločin, známý též jako masakr v My Lai.

Byť informace o něm byly známy řadě politiků a zřejmě i novinářů, na veřejnost se dlouho nedostaly. Zveřejnil je právě až Seymour Hersh, a to v sérii článků napsaných pro malou, protiválečnou tiskovou agenturu.

Až z ní texty posléze převzaly noviny a velké časopisy jako Time, Life či Newsweek.

Zatím jste si přečetli 30 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru