Párek vypadá lákavě, má zdravou barvu a krásně voní. A obsahuje 60 procent masa, za takovou cenu se mu jen těžko odolává. O chvíli později se doma zákazník zakusuje do semletých kůží pospojovaných sádlem s želatinou. A samozřejmě s dostatečným množstvím barviva a masové vůně. Po zmíněných procentech masa ani památky.

Podvodné metody falšovatelů masa, ale i dalších potravin jsou stále propracovanější. A i když výše pokut roste, počet kontrol ani počet objevených falešných potravin se příliš nemění.

"Falšování je vždy o krok napřed. Nejprve se musí způsob falšování projevit, pak ho odhalíme. Je to jako u dopingu, kde se také nejprve objeví nová látka a až potom se dostane na seznam," řekl metodik Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Miloš Kavka.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se