Vymazlený tramín

Když ředitel Zámeckého vinařství Bzenec říká, že mají roční produkci "necelých pět milionů lahví", máte pocit, jakojarvis_575034d3498e3caf2272c6fb.jpeg by se za to zároveň tak trochu omlouval. "Dneska když řeknete milion a víc lahví, je to jako cejch smrti. Zvyklo se říkat, že co je malé, to je dobré, a velké nestojí za nic," dodává Bořek Svoboda. Já mu rozumím. Vinařství s velkou produkcí nabízejí méně toho, co se v poslední době stalo populárním a vyhledávaným. Mám na mysli atmosféru, tradici značky či příběh konkrétního vinaře. Ale neznamená to, že ti "velcí" ve své produkci nemají skvělá, nebo dokonce výjimečná vína. Vinaři "ze zámku" v Bzenci jsou toho ostatně dokladem.

Když firma sídlící původně v Hukvaldech sklepy v Bzenci koupila, měla produkci dokonce téměř dvojnásobnou. Úmyslně ji snížila, aby v daných cenových kategoriích nabídla opravdu to nejlepší. A zámecké sklepy daly vínu vlastně i to, o co je zájem, totiž příběh. Zde se vyrobil první sekt na našem území, aby ho − po roce 1876, kdy byl uveden na trh − mohla na večírcích v dekadenci přelomu století pít česká a moravská smetánka. Tradice se udržela i ve století dvacátém, kdy zde působilo už od první republiky vinařské družstvo.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se