Za rok dokázal Martin Ducháček s kolegy vybudovat pražskou restauraci Field, která v březnu získala michelinskou hvězdu. Když se o svém úspěchu dozvěděl, podivil se, o kolik je jednodušší získat toto ocenění než změnit stravování ve školních jídelnách. To se mu nepodařilo ani za tři roky, co podporuje projekt Skutečně zdravá škola, který se snaží jídelnám se zdravějším vařením pomáhat.

"S manželkou pochopitelně řešíme, co naše malé dcery budou ve škole jíst," vysvětluje. Ve školních jídelnách už se sice zdaleka nevaří jen "UHO", tedy léty prověřená univerzální hnědá omáčka, osvícené školy zařadily modernější jídla a používají zdravější suroviny. Stále ale zůstávají školy, kde dětem servírují čočku s párkem, smažený sýr nebo třikrát v týdnu omáčky v různých variacích.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • V některých školních jídelnách dětem stále servírují čočku s párkem, smažený sýr a různé variace tradičních omáček.
  • Spolumajitel restaurace Field, která nedávno získala michelinskou hvězdu, podporuje projekt Skutečně zdravá škola. Ten se snaží přístup jídelen změnit tak, aby vařily moderněji a zdravěji.
  • Donedávna ale bojovali s ministerstvem školství, které ředitelům škol doporučilo se Skutečně zdravou školou nespolupracovat. Minulý týden ministerstvo své stanovisko zrušilo.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.