Existuje subkultura, která se sama nazývá dumpsteři. Vybírají jídlo z popelnic, protože mají dobrý pocit, že se díky nim plýtvá na světě o kapku méně. Bezdomovci si neříkají nijak. Jen vybírají popelnice, protože mají hlad.

Obě skupiny mají o naplňování svých potřeb postaráno. V Evropské unii se podle posledních odhadů ročně vyhodí na sto milionů tun jídla. V celém světě jde pak do stoupy podle údajů FAO třetina všech vyrobených potravin.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • Zákaz plýtvání jídlem s prošlou dobou minimální trvanlivosti je správný.
  • Problémem je rostoucí závislost chudých na darovaných potravinách.
  • Představa, že lidé chodí pravidelně do potravinové banky, protože jim na živobytí nestačí sociální dávky nebo mzda, je tragická.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru