Perský Nový rok na Starém Městě pražském

Když Gourmetguruovi navrhl minulou neděli jeho americký známý s íránskými předky, aby se připojil k oslavám perského Nového roku, pochopitelně neváhal. Íránská komunita se v Praze schází v restauraci Sultán v ulici U Milosrdných. V exotickém podniku, kterým se mezi ohnivými úsměvy břišních tanečnic neslo aroma z vodních dýmek, Gourmetgurua pochopitelně zajímala hlavně perská slavnostní tabule. Jako předkrm se servírovala hustá kašovitá polévka áš-e rešte s luštěninami a špenátem, poté bylo na výběr několik hlavních jídel. Tradičně se v Persii během oslav podává pečený pstruh s bylinkovou rýží, většina spolustolovníků však sáhla po mletém hovězím a jehněčím kabab kúbide na špejli s šafránovou rýží. Popíjely se jogurtové nápoje podobné tureckému ayranu a ovocné džusy. Ale také pivo nebo víno, což by v islámském světě nepřipadalo v úvahu, neboť alkohol je tam přísně zakázaný. Jakým způsobem ovlivnila promile tradiční íránskou zábavu v pokročilejších nočních hodinách, nemůže Gourmetguru posoudit, neboť se dlouho nezdržel. Asi i proto, že ho jídlo trochu zklamalo. Intuitivně očekával něco pikantního se zajímavě kořeněnou chutí, ale tenhle pokrm byl spíš mdlý a nevýrazný. Úroveň kteréhokoliv národního jídla se dá těžko objektivně posoudit, když člověk nemá srovnání. Sami rodilí Íránci ale tentokrát přiznali, že tomu, co se vaří v jejich domovině, se tohle menu zdaleka nevyrovnalo. Gourmetguru ale není nevděčný a váží si alespoň snahy představit Evropanovi méně známou kuchyni Orientu.

Aprílové zahájení Jam & Co.

Gourmetguru před měsícem informoval i tom, že člen skupiny PSH a hiphopový producent Mike Trafik otvírá svoji restauraci Jam & Co. Nyní už můžeme sdělit podrobnosti. Podnik bude otevřen 1. dubna na okraji Krymské ulice v Praze a podle toho, co měl Gourmetguru možnost vidět minulý týden na neformálním představení restaurace, to bude rozhodně zajímavý koncept. Asijskou fúzi si tu užijete v prostředí, které je moderní a na hipsterskou Krymskou ulici i poměrně luxusně působící. Celá věc rozhodně vypadá jako něco, co se Gourmetguruovi bude líbit.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 30 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.