Řízku, guláši, smaženému sýru nebo svíčkové na smetaně může jiný pokrm v Česku jen těžko konkurovat. Tato jídla se každoročně umisťují na vrcholech žebříčků, co se týče oblíbenosti. "Poté hned následuje pizza a špagety," dodává propagátor české gastronomie Pavel Maurer s tím, že kombinace zmíněných jídel tvoří hlavní evergreeny pro 80 procent Čechů.

Přesto se trendy v posledních letech mění, a to především ve velkých městech, kde vznikají stále nové podniky. Největší boom v minulém roce zaznamenala americká kuchyně. "Burgery jsou bezpochyby trendem poslední doby. Zažívají velký nárůst obliby a stále více ukusují z koláče tradičně populárních pizz," popisuje výkonný ředitel dovážkové služby Dámejídlo.cz Jan Matějů. Zatímco v roce 2014 lidé u firmy na každých 100 hamburgerů objednali 233 pizz, vloni to bylo 211 pizz.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se