Nicholas Kurti byl profesorem fyziky na Oxfordské univerzitě, který si v 50. letech získal světové renomé laboratorním experimentem, při němž se mu podařilo dosáhnout teploty jednoho mikrokelvinu, tedy jedné miliontiny stupně nad absolutní nulou. Tento pedagog a badatel byl zároveň jedním z průkopníků aplikace vědy do kulinářské problematiky. V roce 1969 měl na zmíněné téma dokonce přednášku na půdě věhlasné Královské společnosti pro podporu věd v Londýně, což mu usnadnil fakt, že byl jejím členem a jeden čas i místopředsedou.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • Existuje řada vědních oborů zkoumajících potraviny a přípravu jídel z hlediska jejich výživové hodnoty.
  • S využitím vědy ke zdokonalení tradičních postupů vaření a pečení se ale tak často nesetkáváme.
  • Možná jste si toho nevšimli, ale tradiční kuchařské recepty a kulinářské postupy procházejí vědecko-technickou revolucí.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.