Podle hlavního hygienika České republiky Vladimíra Valenty se v českém stravování promítne v pondělí vydaná zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) o škodlivosti uzenin. Solené, nakládané či uzené maso nyní patří do stejné kategorie jako cigarety, alkohol nebo plutonium a podle organizace může být původcem rakoviny.

"Stanovisko Světové zdravotnické organizace bereme v úvahu, je to další posun v upřesnění významu tohoto typu potravin. Určitě se tímto stanoviskem budeme řídit při formulování doporučených výživových dávek a způsobu stravování," uvedl Valenta.

Přestože bližší detaily zatím nechtěl sdělit, je pravděpodobné, že podávání zpracovaného masa se omezí například ve školních jídelnách. Ty se totiž podle doporučených výživových dávek musí při sestavování jídelníčků řídit.

"Co se týče takzvaného spotřebního koše – ten je sestaven na základě doporučených výživových dávek v České republice a určuje měsíční spotřebu vybraných druhů potravin na strávníka a den. Na dodržování naplňování spotřebního koše v jídelnách dohlíží Česká školní inspekce," potvrzuje Klára Bílá, mluvčí ministryně školství.

Čas od času? Proč ne

Poradkyně v oblasti bezpečnosti potravin Lucie Janotová, která s jídelnami často jedná, ale upozorňuje, že většina z nich už uzeniny omezuje. "Využívají třeba luštěniny, hodně zeleniny. Už to není tak, jak to bývalo za mě, že se ve školní jídelně podávala čočka s párkem," vysvětluje s tím, že na podobu jídelníčků ve školních zařízeních má vliv i tlak rodičů.

Podle prezidenta Asociace školních jídelen Michala Maláta by se měly uzeniny ve zdravé míře v jídelnách zachovat. "Máme vychovávat k pestrosti, takže proč je jednou za čas nezařadit?" ptá se Malát.

O tom, které potraviny a v jakém množství do spotřebního koše zařadit, však rozhoduje ministerstvo zdravotnictví. A ministr Svatopluk Němeček zatím větší reakci na oznámení Světové zdravotnické organizace zjevně nechystá.

"Že uzeniny nepatří mezi zdravé potraviny, víme již několik generací. Těžko ale budeme vydávat nějaké zákazy či varování před vším, co patří mimo rámec zdravé výživy. Tady lze jednoznačně doporučit u všech takových potravin, které si nechceme zcela odepřít, zachovat při konzumaci rozumnou míru a zaměřit se na jejich kvalitu a původ," nechal se slyšet Němeček.

Uzeniny, slanina, masové konzervy nebo červené maso řadí od pondělí Světová zdravotnická organizace k oficiálním možným původcům rakoviny. Ve své zprávě se největší zdravotnická autorita světa odvolává na výsledky téměř tisíce vědeckých prací. Varuje, že pokud bude člověk denně konzumovat 50 gramů průmyslově zpracovaného masa, zvýší se pravděpodobnost, že onemocní rakovinou tlustého střeva, o 18 procent.