Pekárenské společnosti Penam, která patří do skupiny Agrofert, loni klesly tržby o sedm procent na 3,62 miliardy korun. Zisk firmy se však zvýšil dvaapůlkrát na 156 milionů korun. Loni investovala do některých pekáren, kde umístila nové technologie, největší je však stavba nové pekárny v Rosicích u Brna, vyplývá z výroční zprávy firmy. 

HNBYZNYS NA FACEBOOKU

Byznysovou rubriku Hospodářských novin najdete také na Facebooku.

Pekárna má být hotová na začátku příštího roku, v březnu se do ní mají navážet technologie a na podzim by se v ní mělo začít zkušebně péct. "Nové technologie zajistí vyšší kvalitu a čerstvost pečiva," uvedl ve zprávě místopředseda představenstva David Huzlík. Pekárna by měla vytvořit také 21 nových pracovních míst.

Aktuálně má Penam 12 pekáren a čtyři mlýny. Loni společnost rekonstruovala chlebovou linku v Českých Budějovicích, v pekárně v Prostějově instalovala zařízení na výrobu chlazené vody. Rekonstrukcí prošel také mlýn ve Vojkovicích, díky čemuž se výrazně snížilo množství vypouštěných tuhých znečisťujících látek do ovzduší.

Klesajícím tržbám se loni podnik snažil čelit zvýšenou marketingovou aktivitou a snaží se také přizpůsobit požadavkům spotřebitele. Proto nabízí i výrobky podporující zdravý životní styl a má takzvanou farmářskou řadu pečiva.

I přestože loni klesly výkupní ceny obilí a levnější byly i energie, konkurence na trhu je podle Huzlíka stále ostřejší. "Proto stále cítíme tlak na snižování cen," uvedl. Penam se snaží investovat do modernizace technologií, aby zefektivnil výrobu.

Počet zaměstnanců loni klesl o 80 lidí a na konci roku pro společnost pracovalo 1950 lidí.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru