Brambora, která je příliš malá na to, aby ji sebral zemědělský stroj, rozdvojená mrkev nebo příliš zahnutá salátová okurka. Přestože těmto plodinám co do kvality nic nechybí, kvůli svým estetickým nedostatkům se nikdy na pulty supermarketů a na talíře lidí nedostanou. Obchody je od zemědělců totiž vůbec nevykoupí.

Proti plýtvání zemědělskými plodinami se snaží bojovat iniciativa Zachraň jídlo. V létě spustí projekt Paběrkování, jehož smyslem je sbírat ty plodiny na polích a v sadech, které by zemědělci z různých důvodů neprodali. S pomocí dobrovolníků chce Zachraň jídlo vyrážet na pole a sesbírané plodiny daruje do potravinových bank. Ty je pak budou dál rozvážet charitativním organizacím, aby se jídlo dostalo potřebným, například do azylových domů, do center pro pomoc lidem bez domova a podobně.

Požadavky supermarketů na estetiku plodin jsou tak vysoké, že třetina všeho vyprodukovaného jídla se vyhodí nebo znehodnotí. Pokud by se toto jídlo podařilo zachránit, nasytily by se jím asi tři miliardy lidí. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kilo vyhozených potravin za rok. 

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se