Spotřeba antibiotik ve světě dlouhodobě roste, loni jich jen v Česku lékaři předepsali na 80 milionů denních dávek. Desítky tun se jich používají také v zemědělství, podávají se například kuřatům. Výsledkem je, že přibývá bakterií, které jsou vůči nim odolné. Český vědec Jaroslav Hrabák se svým týmem však přišel na to, jak přítomnost takových rezistentních mikroorganismů v těle rychle odhalit. Mohou totiž představovat velké nebezpečí pro těžce nemocné pacienty − běžné infekce, které jim způsobí, jsou pro ně smrtelné.

Zatím jste si přečetli 30 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.