Od středy se v celé Evropské unii včetně Česka výrazně rozšíří povinné značení původu u masa. Až dosud se povinně údaj o původu uváděl pouze u hovězího, nyní o něm budou muset výrobci informovat také u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Zákazník se nově z obalu dozví, z jaké země zvíře pocházelo a kde bylo poraženo.
Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky je změna dalším konkrétním krokem ke zlepšení informovanosti spotřebitelů při nákupu potravin.
"Pokud bylo zvíře chováno v jedné a poraženo v druhé zemi, musí výrobce uvést na etiketě nebo cedulce u prodejního pultu oba dva údaje," uvedl ministr. Pokud bylo zvíře chováno i poraženo v jedné zemi, stačí, když výrobce zveřejní pouze údaj o původu zvířete. Právě Jurečka na začátku minulého roku serveru iDnes v rozhovoru řekl, že takovou praxi, jako označovat původem například polské kuře za české, nebude tolerovat.
Bio, čerstvé a z farmy. Trend v prodeji potravin, který zajímá investory i velké řetězce - čtěte ZDE
Přichází mléčná revoluce: Po 31 letech končí kvóty na produkci, cena půjde dolů - čtěte ZDE
Pro každý druh zvířete je stanovena konkrétní lhůta, která musí být splněna, aby mohlo být uvedeno, že zvíře pocházelo z dané země. Například u drůbeže představuje tato lhůta minimálně jeden měsíc.
Správnost údajů u čerstvého i mraženého masa budou kontrolovat Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Za porušení povinnosti bude hrozit výrobci pokuta ve výši až deseti milionů korun.
Až dosud legislativa umožňovala, aby byl kód pro Českou republiku CZ uváděn například u kuřat, která byla do země dovezena z jiné země a u českého zpracovatele pouze naporcována a zabalena. Údaj o tom, kde se kuře vylíhlo a bylo vykrmeno a poraženo, tak chybí.
Čeští spotřebitelé se zejména po sérii afér v předchozích letech začali více zajímat o původ potravin, které kupují. Výrobci potravin proto začali zdůrazňovat tuzemský původ svých výrobků a surovin.