Dáme-li na tradice (a také, s prominutím, na zásady zdravého životního stylu), masopustnímu hodování tento víkend zvoní zvonec - konec. Poslední zabijačky se mohou ještě odbýt před Popeleční středou, ale pak už žádné radovánky, přichází čas postní, tedy jíme střídmě, a pokud možno se do Velikonoc obejdeme bez masa...

RECEPT

Zabijačková tradiční polévka

 

Co potřebujeme

2 litry vývaru z ovaru,
500 g uvařených krup promíchaných s 0,4 l syrové krve,
1 čajová lžička mletého černého pepře,
1/2 lžičky mletého nového koření,
2 stroužky utřeného česneku,
pořádná hrst sušené majoránky,
čerstvý chléb.

 

Jak na to

Pokud připravujeme polévku na zabijačce, použijeme vývar, ve kterém se vařily hlava, kosti, ovar, srdce, plíce nebo také jelita a jitrnice. Máme-li na ni chuť jen tak, pak se vyplatí spojit ji s přípravou ovaru než si pomáhat "kostkou". Pro vývar budeme potřebovat vedle masa ještě celer, bobkový list, nové koření a sůl.

A dál už je to jednoduché. Předem namočené oprané kroupy dobře uvaříme ve vodě a pak promícháme s krví (čerstvou či z konzervy). Pak je přidáme do vývaru, a pokud máme čerstvou krev, vaříme zhruba 20-30 minut, jinak jen chvíli provaříme. Důležité je pečlivé míchání, neboť krev se chytá ke dnu. Nakonec zbývá dochutit polévku kořením, rozmačkaným česnekem, solí a čerstvým pepřem. Pokud ji vaříme v množství, které nespotřebujeme okamžitě, dochutíme jen část a zbytek zase až před podáváním. Okořeněná polévka má totiž tendenci rychle zkysnout. Podáváme s dobrým čerstvým chlebem.

Že je to hrozná představa? Pak říkám, že nic se nemá přehánět. Koneckonců Popeleční středa letos připadá na 18. 2., ještě tedy zbývá pár dní, abyste si dali třeba dobrou prdelačku. Možná na ni máte chuť právě proto, že je tak výjimečná, běžně na ni nepomyslíme.

Takhle to já osobně mám s řadou dobrot. Jakmile přijde jejich čas, dostaví se i neovladatelná touha - třeba na velikonoční nádivku či vánočního kubu. Nebo někde zavoní zabijačka...

Tu pravidelně začínám polévkou. Černou jako bota, s pořádnou porcí česneku a majoránky. A samozřejmě s poctivou dávkou krup. Pak si dopřeju ještě jelítko a jsem na vrcholu blaha. Stejně jako nazítří, tedy pokud zbyla prdelačka, pěkně rozleželá, na dojedení.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.