Pâté - velmi jemné, hrubší teriny krájené na plátky, rillettes vyškvařené na čerstvém chlebu, které mizí ze stolu rychlostí blesku. Paštiky z nejrůznějších druhů masa i syrových či pečených jater patří odpradávna k osvědčeným metodám, jak uchovat suroviny v zimě delší dobu v dobré kondici. A ještě si na nich pochutnat.

Někdy jejich příprava vyžaduje znalosti vskutku alchymistické, neboť jde o složitý proces - od míchání ingrediencí až po několikahodinové postupy, pomalé dušení a další propracované techniky (včetně vodní lázně). To ovšem přenechme raději zkušeným šéfkuchařům a jejich perfektně vybaveným profesionálním kuchyním.

Recept

Jemná drůbeží paštika

Příprava nezabere ani hodinku, je výtečná a na rozdíl od paštik, které kupujete v obchodě, víte, co jíte.

 

Co budeme potřebovat:

130 g másla, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvého tymiánu, 1 kg kuřecích jater, 80 ml koňaku nebo brandy, 250 g másla, 85 ml smetany na vaření, mořská sůl, barevný pepř
(od každého druhu 2 kuličky), případně ještě 100 g másla na zalití

Tip: Paštiku můžete po vyklopení obalit v nasucho opražených plátcích mandlí, nadrceném barevném pepři nebo v bylinkách.

Jak na to:

Lžíci másla rozpusťte s olejem v pánvi na středním plameni a pozvolna orestujte nakrájenou cibulku, přidejte lisovaný česnek a nasekané tymiánové lístky a chvíli prosmažte. Přidejte očištěná játra a všechno smažte další minutku. Přilijte brandy a směs vařte tak dlouho, až se téměř všechna tekutina odpaří. Poté rozmixujte se zbytkem másla a smetanou, dochuťte pepřem a solí. Směs přendejte do lehce vymazané formy na srnčí hřbet nebo do malých zavařovacích sklenic, pozor na vzduchové bubliny, přikryjte fólií nebo zalijte rozpuštěným máslem a nechte chladit alespoň dvě hodiny, nejlépe do druhého dne.

Jiné receptury totiž umožňují celkem snadno přiblížit výrobu paštiky časovým možnostem rychlé doby. Takže není třeba trpět zbytečnými obavami, jde to samo a z dostupných surovin. Nemusíte používat foie gras, přidávat lanýže, kaštany nebo smrže. I když... S takovými lahůdkami je pak teprve paštika skvělá. Ale to už by byla kapitola pro trochu pokročilejší kuchaře.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se