Pâté - velmi jemné, hrubší teriny krájené na plátky, rillettes vyškvařené na čerstvém chlebu, které mizí ze stolu rychlostí blesku. Paštiky z nejrůznějších druhů masa i syrových či pečených jater patří odpradávna k osvědčeným metodám, jak uchovat suroviny v zimě delší dobu v dobré kondici. A ještě si na nich pochutnat.

Někdy jejich příprava vyžaduje znalosti vskutku alchymistické, neboť jde o složitý proces - od míchání ingrediencí až po několikahodinové postupy, pomalé dušení a další propracované techniky (včetně vodní lázně). To ovšem přenechme raději zkušeným šéfkuchařům a jejich perfektně vybaveným profesionálním kuchyním.

Recept

Jemná drůbeží paštika

Příprava nezabere ani hodinku, je výtečná a na rozdíl od paštik, které kupujete v obchodě, víte, co jíte.

 

Co budeme potřebovat:

130 g másla, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvého tymiánu, 1 kg kuřecích jater, 80 ml koňaku nebo brandy, 250 g másla, 85 ml smetany na vaření, mořská sůl, barevný pepř
(od každého druhu 2 kuličky), případně ještě 100 g másla na zalití

Tip: Paštiku můžete po vyklopení obalit v nasucho opražených plátcích mandlí, nadrceném barevném pepři nebo v bylinkách.

Jak na to:

Lžíci másla rozpusťte s olejem v pánvi na středním plameni a pozvolna orestujte nakrájenou cibulku, přidejte lisovaný česnek a nasekané tymiánové lístky a chvíli prosmažte. Přidejte očištěná játra a všechno smažte další minutku. Přilijte brandy a směs vařte tak dlouho, až se téměř všechna tekutina odpaří. Poté rozmixujte se zbytkem másla a smetanou, dochuťte pepřem a solí. Směs přendejte do lehce vymazané formy na srnčí hřbet nebo do malých zavařovacích sklenic, pozor na vzduchové bubliny, přikryjte fólií nebo zalijte rozpuštěným máslem a nechte chladit alespoň dvě hodiny, nejlépe do druhého dne.

Jiné receptury totiž umožňují celkem snadno přiblížit výrobu paštiky časovým možnostem rychlé doby. Takže není třeba trpět zbytečnými obavami, jde to samo a z dostupných surovin. Nemusíte používat foie gras, přidávat lanýže, kaštany nebo smrže. I když... S takovými lahůdkami je pak teprve paštika skvělá. Ale to už by byla kapitola pro trochu pokročilejší kuchaře.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 60 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • Pravidelné speciály v digitální podobě
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nevybrali jste si? Přejděte na všechny nabídky předplatného HN.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.