Slávka. Černá mušle, občas s nádechem modré či purpuru na lastuře, ani lesklá, ani matná, na vzhled prostě nic moc. Ale uvnitř lahodný kousek masíčka. Hodně proteinů, minerálů, vitaminů, a hlavně jemná, delikátní mírně kořenitá chuť, která se tak dobře snoubí s bílým vínem, máslem, bylinkami, nepříliš výraznou zeleninou...

Recept

Mušle na vavřínu s koňakem

(recept z restaurace Belgian Beer Café Les Moules v Praze)

 

1-2 porce
1000 g mušlí slávek
100 g bílé cibule
100 g řapíkatého celeru
2 cl koňaku + 2 cl vody
3 g čerstvého bobkového listu
2 g hořčičného semínka,
2 g celého černého pepře,
2 g soli
1 cl rybí omáčky


Mušle vypereme ve slané vodě a zbavíme tzv. byssových vláken, kterými jsou přichyceny ke kamenům, a nečistot. Přebereme je a zkontrolujeme, zda jsou živé - otevírají se, reagují na poklep.

Do hrnce vložíme nakrájenou zeleninu a koření, mírně osolíme a přidáme dle chuti rybí omáčku. Hrnec dáme na prudký oheň a vaříme pod pokličkou asi šest minut.

Mušle protřepeme a zkontrolujeme, zda jsou otevřené. Zalijeme koňakem.

Rovnou servírujeme buď v hrnci, nebo v hlubokém talíři.

Přílohou může být bílé pečivo, rozpečená česneková bageta, ale nejlepší jsou nadvakrát smažené belgické hranolky třeba i s majonézou.

Slávka jedlá podušená krátce ve vývaru a s výše zmíněnými ingrediencemi, to je prostě klasika. A jsou tu i další druhy: o něco větší slávka středomořská nebo ještě větší novozélandská s nápadnějším zelenkavým zabarvením.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 70 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • Pravidelné speciály v digitální podobě
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nevybrali jste si? Přejděte na všechny nabídky předplatného HN.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.