Těžko říci, kolik spálí rockový zpěvák na pódiu kalorií, když to pořádně rozjede. Natož takový Freddie Mercury. Ještě třiadvacet let po jeho smrti si fanoušci pouštějí ze záznamů jeho slavné výstupy se skupinou Queen. A také stále pátrají po nejrůznějších detailech z jeho života.

RECEPT

Cibulový koláč pro Freddieho

Recept z připravované kuchařky Freddieho královská kuchyně. Peter Freestone, asistent a přítel slavného zpěváka, o tomto jídle tvrdí, že ho v Mercuryho rezidenci chystali pokaždé, když čekali u stolu nějakého vegetariána.

 

Suroviny:

50 g hladké mouky, 

50 g celozrnné mouky, 

kypřicí prášek, 

špetka soli, 

1/2 lžičky hořčice, 

50 g másla, 

40 g zralého sýra čedar, 

15 g parmezánu, 

studená voda

 

Náplň: 

700 g cibule, 

50 g másla, 

2 vejce, 

110 g smetany, 

1 polévková lžíce nastrouhaného čedaru, 

sůl, pepř

 

Ve velké míse smícháme sůl, hořčici, máslo a mouku s kypřicím práškem. Propojíme tak, aby vznikla směs podobná žmolence. Pak vmícháme sýr a přiléváním studené vody zpracujeme v tuhé těsto. Zabalíme je do potravinové fólie a dáme odležet do lednice. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a dáme do ní nahřát plech. Na másle orestujeme cibulku dozlatova, necháme vychladnout. Pak rozválíme těsto a přeneseme je do kulaté koláčové formy či na plech. Propícháme je vidličkou a v předehřáté troubě pečeme asi 20 minut. Poté vyndáme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dalších 5 minut, dokud těsto neztuhne. Na předpečené těsto pak rozložíme cibuli, zalijeme rozšlehaným vejcem se smetanou a kořením, posypeme sýrem a pečeme ještě dalších 30 minut, dokud se náplň nenafoukne a neopeče dozlatova.

Mercury si jej uměl vychutnat. Platilo to v soukromí, muzice a nakonec i u stolu. Extravagantní rocková hvězda si libovala v okázalosti - hudební, módní i kulinářské. V restauraci si z menu pečlivě vybíral, nestávalo se, že by si objednal bez předchozí diskuse s obsluhou. Jedl rád a dobře. Ačkoli si ale mohl dovolit nejlepší lahůdky, nechával si většinou připravovat jídla skromnější a dostupnější, než bychom předpokládali.

O tom, co mu chutnalo, co si nechával vařit při různých příležitostech či jaké bylo jeho zamilované jídlo, se zatím v jeho biogra­fiích moc nedočteme. Což by měla změnit právě připravovaná kniha vzpomínek a receptů, které sepsal jeho asistent, komorník a v jedné osobě také blízký přítel Peter Freestone. Knížka dostala název Freddieho královská kuchařka.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 50 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.