Sekt je ideální aperitiv, ale jak ho zkombinovat s jídlem? S tím si často nevíme rady, ačkoliv se nabízí řada možností. Nejrůznější jemné jednohubky neboli kanapky na bílém toastu jsou klasika a samozřejmě se hodí k suchému sektu.

Recept

Foie gras s mučenkou a kávou

Sladké a slané, perfektní suroviny i zpracování, rozverná hra. A také smyslnost. To vše se promítá v receptu od Yannicka Alléna, držitele tří michelinských hvězd.

 

Suroviny:

250 g foie gras
10 g šlehačky
špetka hrubé soli
černý pepř
40 g mučenkového pyré
30 g vody
9 g cukru
3 g kávy
1 list želatiny


Foie gras, tedy tučná husí či kachní játra, osolte, opepřete, vložte do plastové fólie a pevně uzavřete tak, aby v ní nezůstal žádný vzduch. Fólii propíchejte jehlou a vložte do parní trouby při teplotě 80 °C na 14 minut. Vložte do igelitového sáčku, uzavřete a ochlaďte v ledové vodě. Osušte, zabalte do nové fólie a dejte do lednice odležet. Takto připravená mohou zrát v lednici až tři týdny. Poté je nakrájejte na kousky, přidejte smetanu a vymíchejte v hladkou hmotu, z níž připravte čtyři kuličky a upevněte je na dřevěnou špejli. Dobře vychlaďte.

Vložte želatinu do studené vody, aby změkla. Mezitím smíchejte v hrnci pyré z mučenky, vody a cukru a přiveďte k varu. Přidejte mletou kávu, přikryjte fólií a nechte louhovat 10 minut. Poté sceďte, abyste odstranili zbytky kávy. Do směsi dejte želatinu, nechte ji rozpustit, pořádně rozmíchejte a znovu přeceďte. Směs dobře vychlaďte, nejlépe přes noc. Pak ji nechte na mírném teple roztát a obalte v ní foie gras několikrát tak, až budou zcela pokryta hmotou. Až želé zatuhne, podávejte.

Rozhodně s nimi nic nezkazíte a dají se i krásně nazdobit, ovšem - taky při pohledu na ně asi nikdo neklesne do kolen. Chcete-li překvapit, doporučuji pohrát si tentokrát se slanými drobnostmi, jež se mohou stát zákusky k vínu, na které budou vaši přátelé dlouho vzpomínat.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se