Zásadní prvek s mnoha mystickými vlastnostmi nejen v severské mytologii na straně jedné a stálice našich vánočních trhů, v prokřehlých rukou ohřátá v plastovém kelímku, na straně druhé.

Nejspíš jeden z prvních fermentovaných alkoholických nápojů lidské historie, jehož výroba snad dokonce předchází zemědělské éře a systematickému obdělávání půdy, zároveň však v široké nabídce vína, piva, destilátů a různých likérů z celé planety dnes trochu na okraji zájmu.

Tím vším je medové víno, medovina. V zemích střední a východní Evropy, Česko nevyjímaje, je přece jen popularita nápoje o něco vyšší a objevují se i noví zajímaví producenti; jistou renesanci zájmu zažívají též medoviny menších producentů v USA a dalších zemích. Tito výrobci se snaží připravit nejen klasickou podobu nápoje, ale podobně jako u současné vlny rukodělných svérázných piv hledají hranice, za které lze medovinu posunout a nově ji definovat v prostředí 21. století.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.