Recept

Domácí karamelový větrník

Kdekdo má k odpalovanému těstu respekt, přitom není vůbec složité. Jak se dělá pravý domácí větrník (nebo ještě jednodušší věneček), nám ukázal ve studiu Ola Kala šéfkuchař Michal Nikodém.

 

Ingredience:

korpusy:

125 ml mléka,

125 ml vody,

100 g másla,

2,5 g soli,

25 g cukru krupice,

170 g hladké mouky,

210 g celých vajec

vanilková šlehačka:

125 ml mléka,

75 g cukru krupice, 1 sáčku vanilkového

pudinku,

1/4 vanilkového lusku,

150 ml šlehačky (30%)

karamelová šlehačka:

100 g cukru krupice,

2x 150 ml šlehačky

fondánová poleva:

200 g fondánové hmoty,

3 lžíce cukru krystal,

trocha vody

 

Postup:

Mléko, vodu, máslo, cukr a sůl přivedeme k varu. Přisypeme mouku, 2 minuty mícháme neboli "odpalujeme", až se těsto odlepuje od stěn kastrolu. Přendáme je do mísy, necháme mírně zchladnout a pak za stálého míchání postupně přidáváme vejce a opět co nejlépe propracujeme. Cukrářským sáčkem s trubičkou stříkáme na plech s pečicím papírem libovolné tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 30 minut. Větrníky vyběhnou, a když chceme vyzkoušet, zda už jsou, zaklepeme na spodní část. Pokud duní, je hotovo.

Rozkrojíme je a plníme.

Z mléka, cukru, pudinku a vanilkového lusku uvaříme hustý pudink, vaříme 2 minuty. Pak vyšleháme do zchladnutí, přidáme šlehačku a pudink jí nadlehčíme.

Utavíme cukr na karamel barvy lesního medu, přilijeme 150 ml šlehačky a provaříme do rozpuštění. Necháme vychladit, přidáme zbytek šlehačky a vyšleháme do tuha.

Na polevu utavíme cukr na téměř černý karamel, zalijeme vodou, provaříme. Ve vodní lázni rozpustíme fondán, kterým dobarvíme polevu, a dozdobíme povrch větrníků.

Povrch se leskne bohatou cukrovou polevou lehce zbarvenou a ochucenou karamelem. Pod vydutým bříškem křehkého těsta poduška z karamelové smetany, pod ní vylehčený vanilkový krém na spodní části rozkrojeného bochánku. Čím je vyšší, tím lákavější. Nadýchaný dezert, kterému se nedá odolat.

Tedy pokud je větrník nešizený, poctivý a čerstvý, ne jako ti rozpláclí zvlhlí strašáci, které stále ještě nabízejí v některých českých cukrárnách. Samozřejmě, dnes už není těžké najít si lepší podnik, ale přece jen, domácí větrník je domácí. Pokud si chcete tuhle dobrotu dopřát v širším rodinném kruhu, trocha úsilí se určitě vyplatí.

A mimochodem, upečené tvary z odpalovaného těsta se moc dobře mrazí. Takže pak už stačí jen vyrobit jednoduchý krém nebo naplnit ovocem a šlehačkou, a máte po ruce efektní dezert i pro nečekanou návštěvu.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 40 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.