Když si v Indii nebo v Pákistánu objednáte jídlo, dostanete k němu zdejší chléb nán (naan). Stejně jako karí nebo garam masala je toto křupavé pečivo symbolem místní kuchyně. A stejně jako jeho příbuzní z jiných krajů - pita nebo tortilla - i nán zahájil spanilou jízdu světem. Odkud se na ni vydal?
Na začátku byli Peršané
Samotné slovo má mnohem starší původ než samotný chléb, který pod tímto názvem dnes pečou (nejen) v Indii. Pochází ze starobylého jazyka perské říše, kde pojem nan označoval chleba jako takový. Odtud ho převzaly národy, které se starými Peršany přicházely do kontaktu - od Turků (chlebu říkají dodnes nan) po Uzbeky nebo Ujgury.
Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:
- Mobilní aplikaci HN
- Web bez reklam
- Odemykání obsahu pro přátele
- On-line archiv od roku 1995
- a mnoho dalšího...